Како истиче метеоролог Недељко Тодоровић, овакво време је уобичајено за наше подручје, додајући да смо близу рекордној максималној температури која је забележена 1910. године.

- Ово су карактеристичне температуре за наше поднебље. Не може све време зими да буде ни хладно, а ни топло. Постоји стална смена топло-хладног. Да напоменем да је у Београду измерена температура од 20 степени целзијуса у јануару. Ове године тога неће бити, вероватно. Апсолутна температура за данашњи дан је 16 степени. Има изгледа да се приближимо том дневном рекорду. Али на месечном нивоу не - каже Тодоровић за Курир телевизију.

Метеоролог Недељко Тодоровић објашњава да су овакве температуре забележене и пре стотинак година када су иначе измерени рекорди и у плусу, и у минусу.

- Све је то карактеристично за нашу климу. Ништа се није променило деценијама. Минималне температуре су забележене пре неких стотинак година. Али такође и максимална температура од 20 степени забележена је 1910. године - објашњава метеоролог.

Подсетимо, данас ће широм Србије бити облачно и топло, са максималном температуром до 19 степени, али према најавама РХМЗ-а већ током ноћи долази до осетног захлађења и до пада температуре од 12 и више степени. Током наредне недеље јутарње температуре ће бити у минусу.

(Курир)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".