Неколико сигурносних камера, са видео-надзора на околним објектима, забележило је његово кретање. Откривено је да је нестали Матеј исте ноћи, из необјашњивих разлога боравио у тзв. Шпанској кући.

Шпанска кућа је полусрушени објекат у београдском насељу Савамала. У време када је саграђена представљала је један од најрепрезентативнијих објеката у овом делу града, а почетком 21. века постала је један од његових симбола. Налази се у улици Браће Крсмановић бр. 2.

Шпанска кућа је подигнута око 1880. године као палата са подрумом, приземљем и спратом. Обликована је у духу академске архитектуре 19. века. У време када је сазидана зграда је била један од најрепрезентативнијих објеката у овом делу града. Коришћена је за потребе Пристаништа као царинарница, а касније као складиште, а њоме се служило и Српско бродарско друштво. После Првог светског рата у објекту је био смештен и Музеј речног бродарства.

Okupacione vlasti su tokom Prvog svetskog rata u "Špansku kuću" smestile i nekoliko soba za karantin prispelih putnika. Kada je izbila epidemija španske groznice, cela zgrada je pretvorena u karantin, iz kog mnogi ljudi nisu izašli. Narod je zato zgradu prozvao "Španska kuća".

Од средине 20. до прве деценије 21. века овај објекат, данас познат као Шпанска кућа, променио је неколико закупаца и готово исто толико планова за реконструкцију, који су прекидани најчешће због недостатка новца.

Постојали су  планови да поменути објекат добије музејску намену имала је фирма Југословенско речно бродарство, која је канцеларије у улици Браће Крсмановић закупљивала десетак година, све до 2003.

Након преласка са планске на тржишну привреду појавио се инвеститор вољан да обнови овај објекат и у њему отвори хотел. Тада је потпуно уклоњена унутрашњост грађевине, тако да су остали само спољни зидови, а дограђени су неки нови елементи. Нажалост и овај покушај обнове пропао је због финансијских проблема. Зграда је остала напуштена рушевина, без крова и прозора.

Било је покушаја и да она постане стециште уметника, али је резултат био исти...

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".