Тим пре што се над тим градићем на реци Ин, тик уз Баварску, дакле на самоој граници са Немачком, и даље вије усуд тамне прошлости, пишу "Новости".

- Браунау је стигматозован на тему Хитлера који јесте ту рођен, али није пореклом из тог града. Браунау се труди да изађе из тог негативног имиџа - каже Шијаковић, који својим дугогодишњим деловањем на ширењу српске традиције, преиначен заправо у културну мисију, умногоме доприноси томе.

Занимљиво је да је на Шијаковићеву иницијативу, Градски одбор за културу, на седници одржаној пре месец дана, одлучио, а град Браунау, прихватио да се подигне споменик српском петлу!

- То ће бити туристичка атракција. Прича је са краја Првог светског рата, када је један немачки војник, повлачећи се кући, са собом понео и петла са којим се у Србији спријатељио и заволео га. Међутим, када је из Браунауа са петлом у наручју кренуо да мостом преко реке Ин пређе у Баварску, немачки цареници су га зауставили и насред моста петлу одрубили главу. Та је прича 29. јуна 1918. године изашла на насловној страни тадашњих новина. У част том српском петлу ми подижемо бронзани споменик. То је моја иницијатива и 2022. године на Видовдан ће бити откривена биста петла. Град Браунау је донео одлуку о томе, тако да ће у Хитлеровом родном гради битии подигнут споменик српском петлу - закључио је Шијаковић.

Српско гробље у Браунауу

- На војничком гробљу у Браунауу је сахрањено 16 Срба из времена Првог светског рата. Тамо се вијори српска застава и то је једино место које целе године предочава слике прошлости. Наравно, сваке године на Видовдан идемо на гробље и палимо свеће. Гордана Илић Марковић, професорка која предаје на славистици у Бечу, дошла је до књиге умрлих где смо идентификовали 16 имена. Томе смо посветили изложбу коју је Браунауу била 2016. године и оцењена је као најбоља изложба икада - рекао је он за новогодишње издање "Новости".

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".