Како смо у протеклој години учили на два примера - вест из области здравства, вест је за цело друштво. Када је у земљу стизао сој по сој корона вируса, а у кафиће, продавнице, фризерске салоне... се уводиле нове мере и проширивале старе, то је пример вести из здравства која је мењала друштво. Овога пута идемо у истом правцу, обрнут смер - увођење скринига за болест која је односила животе, вест је која ће друштву донети само добро.

Како се сазнаје, скирнинговање на спиналну мишићну атрофију (СМА) тестом из крви на рођењу, почеће у првом кварталу 2022. године. Говоримо о болести због које је управо друштво сакупљало помоћ за лечење у иностранству. Тако су из Србије пут Америке и Мађарске од 2019. године кренули Софија, Лана, Миња, Аника, Оливер, Гаврило, Бошко и Вања. Свих осморо оболели су од ове ретке генетске болести са којом се у земљи у просеку роди шесторо деце.

Шесторо од побројаних осам већ су примили лек золгенсму, који у нашој земљи још није одобрен, јер је реч о генској терапији. Он се према садашњием искуству, прима једнократно, тј. једном у животу. У Србији су за сада доступна два друга лека - спинраза и рисдиплам - једнако ефектни, поново, према досад сабраном мишљењу стручњака. Први се уноси на четири месеца путем лумбалне пункције, други свакодневно у виду сирупа. Увођењем скрининга на рођењу, дакле неонаталног, један од два доступна лека дао би се оболелом детету у првим данима живота. Циљ је да се спречи развој ове иначе смртоносне болести и пре појаве симптома, чиме би се спасили животи.

(Телеграф)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".