- Сви су дошли из иностранства, а највише из Велике Британије и Француске. Нема их толико много, али их има негде око десетак - казала је проф. др Јовановић за Телеграф.

Према њеним речима, пацијенти углавном имају благу клиничку слику.

- Не мора да буде али, на срећу, пацијенти углавном имају благу клиничку слику - рекла је проф. др Јовановић.

Фото: Профимедиа

 

 

Омикрон сој је прошле недеље, да подсетимо, прво потврђен код четворочлане породице која је дошла из Боцване. Породица је туристички боравила у Африци. Како је тада објаснила проф. др Александра Кнежевић са Института за микробиологију и имунологију, заражени пацијенти су на улазу у нашу земљу били негативни и одмах стављени под надзор, односно у изолацију, с обзиром на то да су дошли из ризичне земље.

- После неколико дана дошло је до појаве симптома. Они су тестирани и дијагностичким тестовима је потврђена инфекција корона вирусом, а после тога су узорци стигли на наш Институт ради утврђивања варијанте које су присутне код њих - нагласила је Кнежевићева.

Симптоме је најпре добила жена, која је смештена у Инфективну клинику, и њено стање је стабилно. Стручњаци кажу да се омикрон шири пет пута брже него делта, због чега и забрињава медицинаре.

Фото: Профимедиа

 

 

За данас је заказана седница Кризног штаба за борбу против корона вируса, прва откако је у нашој земљи дијагностикован нови сој. Медицински део је за то да ковид пропуснице важе 24 сата, а Министарство се залаже да оне 24 сата важе до краја јануара. Уједно, исти део штаба је и скептичан да ће доћи до било каквих нових мера, или ти пооштравања старих.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".