Између осталог, омикрон сој има "способност" да зарази и оне који су већ прележали ковид, а колики је ризик за то, у Јутарњем дневнику РТС-а открио је др Милика Ашанин.

- Стручњаци стално подвлаче да је ситуација нестабилна, морамо да пратимо шта се дешава у региону, шта у другим земљама. Рецимо, делта сој је доминирао у Америци, готово 100 одсто заражених имало је делта сој, а онда за две недеље омикрон сој био је присутан, код три четвртине заражених. Морамо водити рачуна, припремати се за сваки могући сценарио, омикрон сој дефинитивно продире, врло лако се људи заражавају, чак и они који су преболовали имају ризик од 40 одсто да се заразе овим сојем. Морамо бити спремни да у малом временском периоду збринемо велики број заражених - упозорио је доктор, па прокоментариосао тренутну епидемиолошку ситуацију у Србији.

- Ситуација је повољнија, али и даље нестабилна, врло крхка, може лако да се поквари. Имамо један тренд пада новозаражених, али протеклих дана ми имамо један пораст пријављених новозаражених пацијената, па чак и пораст пријема у нашим ковид болницама. У Батајници тренутно има 350 пацијената, од чега су 44 пацијента на јединици интензивног лечења, 25 је интубирано.

(РТС)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".