Sve je spremno za prvo polufinalno veče Evrovizije koje će se održati večeras. Podsećamo, Srbija će nastupiti večeras pod rednim brojem 2, a naša predstavnica je Teya Dora sa pesmom "Ramonda".

Švedska je ove godine domaćin, a za potrebe manifestacije izdvojili su pozamašnu sumu novca. Organizacija Pesme Evrovizije, odnosno njena cena, varira iz godine u godinu - u zavisnosti od doprinosa svih zemalja učesnica.

Svaka od ovih država doprinosi budžetu, uz domaćina i grad, a tu su i prihodi od sponzora i prodaje ulaznica. Naknada je različita za svaku zemlju, u zavisnosti od faktora poput BDP-a do njene veličine, navodi se u članku na sajtu TV Evrovizije, u kojem se navodi da emiter zemlje domaćina takođe doprinosi, u proseku, između 10 i 20 miliona evra, ali ističu da se potreban novac može premestiti i na druge načine.

Foto: Profimedia

 

 

Glavno finansiranje

Evrovizija se finansira članstvom u Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU), koje plaća svaka zemlja učesnica. Godišnji prihodi od članarine su između sedam i deset miliona evra. Velika petorka (Nemačka, Velika Britanija, Španija, Francuska i Italija) plaćaju najveću članarinu, a zauzvrat im je zagarantovan direktan ulazak u finale.

Ostale zemlje zato uplaćuju određeni iznos u zajednički fond, a onda se u polufinalu bore za dobar plasman i ulazak u veliko finale. Ima zemalja koje su odustale od takmičenja upravo zato što nisu imale dovoljno sredstava za finansiranje EBU, poput Severne Makedonije i Crne Gore, ali i onih koje se ne takmiče iz nekih drugih razloga.

"Odluka je u najboljem interesu javnosti, s obzirom na povećane troškove zbog energetske krize, koji zauzimaju veliki deo budžeta za javne servise", kažu na severnomakedonskoj MKTV, a prenela je Radiotelevizija Crne Gore.

"Pored značajnih troškova kotizacije, kao i troškova boravka u Velikoj Britaniji suočili smo se i sa nezainteresovanošću sponzora, pa smo odlučili da postojeće resurse usmerimo na finansiranje tekućih i planiranih. nacionalnim projektima i organizacionim i programskim reformama koje podrazumevaju značajne investicione intervencije u opremi i prostorijama."

Cene karata

Treba napomenuti da organizatori zarađuju i prodajom ulaznica po ovoj ceni. Da ste želeli da gledate prvo ili drugo polufinalno veče uživo, morali biste da izdvojite od 175 do 209 evra.

Ulaznice za finale su još skuplje. NJihova cena je od 287 do 331 evra, nadvodi Net.hr.

BONUS VIDEO: