Predsednik Rusije Vladimir Putin preuredio je svoju palatu na litici vrednu 1,25 milijardi dolara.

Pre tri godine su istraživački novinari koji su sarađivali sa Fondacijom za borbu protiv korupcije (FBK) preminulog opozicionara Alekseja Navaljnog otkrili zamak Gelendžik koji gleda na Crno more. Usred skandala oko zloupotrebe državnih fondova, Kremlj je tvrdio da zamak pripada Putinovom prijatelju Arkadiju Rotenbergu (72), biznismenu koji je novinarima rekao da pravi apartman-hotel, tzv. “apart-hotel”.

Ali, posmatrači Putina su smatrali da je to zavaravanje javnosti a novi snimak izgleda da pokazuje promenljiv ukus predsednika, dok je u toku raskošno renoviranje prostrane "Putinove palate", koja uključuje podzemni kompleks od 16 spratova ugrađen u liticu, što je privuklo poređenja sa jazbinom negativca iz filmskog serijala o DŽejmsu Bondu, piše “Dejli mejl”.

Do poslednjeg otkrića u vezi palate došlo je u trenutku kad je Putin inaugurisan u predsednika po peti put, nakon pobede na izborima u martu koje Zapad smatra nameštenim.

"Nema više striptiz bine, kazina i akva diska"

U zdanju više nema “bine za striptiz”, sale za nargile i ples na šipci, kazina, igraonice i “akva diska” – zbog čega je, kako navodi britanski tabloid, bio ismevan kad je to otkriveno 2021. Komentatori su spekulisali da takva oprema nije u skladu sa njegovim nedavnim nastojanjima da Rusi prihvate tradicionalne vrednosti.

Nestali su i pozlaćeni ornamenti i dekoracije viđene u prethodnom izdanju palate. Umesto toga, imanje sada ima tradicionalnu crkvu sa drvenim tronom za Putina, ikonama i slikama. Jedna od njih predstavlja kanonizovanog kneza Vladimira I Velikog, njegovog junaka iz istorije koji je pre više od 1.000 godina bio zaslužan za ujedinjenje Ukrajine i Rusije, navodi list.

- Ovo je verovatno jedina soba u kojoj je direktno naznačeno ime pravog vlasnika ove palate – navodi se u istrazi FBK-a i nezavisnog lista “Proekta”.

Foto: printskrin TikTok/Dailymail

 
 

Crkva na centralnom mestu

Putinova lična crkva zauzima centralno mesto. Kako navodi “Dejli mejl”, udaljena je čitav svet od prethodne kompjuterski generisane slika koja su procurile i otkrile planove za sobu za nargile, sve sa šipkom za ples i sofama.

Sada su tu slike istorijskih ratnih prizora koje prikazuju herojstva Rusije, na primer Borodinske bitke iz 1812. Jedna uključuje deo poznate slike iz Kremlja nazvane “Ko nam dođe sa mačem, umreće od mača”, navodi list.

Najnovija istraga o renoviranju palate bila je zasnovana na otkrićima radnika koji je radio na njenom redizajniranju i uspeo da snimi objekat. Istraga potvrđuje da ovo nije “apart-hotel” kako se navodi u dokumentima već palata izgrađena za Putina, navodi se.

Kako se dodaje, rekonstrukcija objekta je obavljena u najstrožoj tajnosti.

Foto: printskrin TikTok/Dailymail

Radnik uspeo da snimi palatu

“Radnici su dovoženi na posao unajmljenim autobusima a često im nije bilo dozvoljeno da odmah uđu u prostorije. Stigli bi na kontrolni punkt ali su morali da čekaju satima bez hrane i vode. Očigledno je došao neko važan, kako su zaključili. Unutra su zabranili upotrebu telefona”, navodi istraga.

Navodi se da su agenti tajnih službi stalno pratili njihov rad na renoviranju. Neposredno pre kraja radnog vremena, jedan od radnika je prošetao skoro završenom palatom, navode izveštaji FBK-a i “Proekta”.

“Nasuprot strogoj zabrani, on je uneo telefon unutra i snimio drugi sprat na kojem je 11 spavaćih soba, a onda je sišao dole na prvi – tamo gde su nekad bile sobe sa šipkom, kazino, igraonica i akva disko”.

To je sada zamenjeno, kako se zaključuje, a pojavila se crkva.

Foto: printskrin TikTok/Dailymail,

 

 

Skupoceni tepisi i lusteri

Otkriveni su i francuski tepisi u stilu Luja XVI koji koštaju oko 100.000 dolara i lusteri procenjeni da vrede 10 puta više od tepiha. Na snimku se vidi da je zdanje oblikovano u potpuno novom smeru, inspirisanom antikvitetima i podsetnicima na rusku imperijalnu prošlost.

 

@dailymail Hidden camera secretly films inside Putin's revamped palace. #putin #russia #house #big #pool #spa #news ♬ Scary Tense - Steve Ralph

 

Kako podseća “Dejli mejl”, Navaljnov tim iz FBK razotkrio je skandal oko tajne palate na litici u filmu iz 2021. nazvanom “Palata za Putina. Priča o najvećem mitu”. U avgustu 2023. umro je general Genadij Lopirev (69), nekad blizak Putinu, koji je čuvao tajne o izgradnji palate. On je preminuo u zatvoru pod misterioznim okolnostima. Iznenada se razboleo, a lekari su rekli da je prethodno imao nedijagnostikovanu leukemiju. Sumnjalo se da je otrovan baš u vreme kad je stekao uslove za puštanje na slobodu. Bio je osuđen na 10 godina zatvora 2017, nakon što ga je vojni sud optužio za uzimanje mita i ilegalno posedovanje municije, što je sam poricao.

(Espreso)

BONUS VIDEO