Nakon što pojedete uskršnja jaja, ne morate da bacate ljuske. Postoji način na koji možete da ih iskoristite, naročito ako je vaš dom, terasa ili bašta oplemenjeni cvećem i biljkama.

LJuska jajeta je pravo bogatstvo hranljivih sastojaka, posebno kalcijuma, što je čini izvrsnim prirodnim đubrivom.

Ako imate baštu, vaš paradajz i paprike će posebno uživati u kalcijumu iz ljuske jaja, ali će i ostale biljke i cveće imati koristi od ovog dodatka. Sve što treba da uradite, jeste da izmrvite ljusku i stavite dve do tri kašike u saksiju, odnosno, u zemljište oko biljke, ukoliko ste je posadili napolju.

Takođe, ljuske jaja možete da stavite u vodu. Ostavite ih da odstoje, a zatim tu vodu koristite za zalivanje biljaka. Na primer, za 12 do 18 jaja, treba vam oko 18 litara vode, odnosno, jedna ljuska za jedan litar vode. Ostavite ljuske u vodi oko nedelju dana pre zalivanja biljaka, kako bi otpustile nutrijente u vodu.

Osušene ljuske jajeta sameljite u blenderu dok ne dobijete fini prah. Pomešajte ga sa sodom bikarbonom u odnosu 1:3, potom dodajte vodu ili sirće i ovom mešavinom možete čistiti zagorele šerpe ili plehove, kamenac na WC šolji i druge “uporne” naslage kod kojih obična sredstva za pranje ne pomažu.

BONUS VIDEO:

(Najžena)