Одавно је утврђено да је добар сан део здравог начина живота, једнако као кретање и редовна физичка активност. Одличан душек такође је део једначине за добар одмор и бољи сан.

Сада је нова студија открила да због лоших душека људи могу изгубити два сата сна сваке ноћи, пише Миррор.

Дејв Гибсон, стручњак за спавање и добробит и оснивач thesleepsite.co.uk, поделио је савете о проналажењу савршеног душека који ће људима помоћи да мирно спавају.

Савети о душеку требало би да помогну у побољшању квалитета сна и томе да схватите када га треба заменити, као и како душек лошег квалитета може утицати на више од самог сна.

Једноставан тест душека којим се утврђује да ли га треба заменити је да седнете на њега, тачније на његову ивицу. Ако више од 50 одсто душека потоне, морате га заменити. Лош сан може бити узрокован истрошеним душеком, али то може утицати на друге делове вашег тела. Дејв је открио да су укоченост у врату, раменима и леђима такође знакови да би душек требало заменити.

Фото: Shutterstock

 

- Обично, најочигледнији начин на који можете повезати бол у леђима с душеком је када спавате савршено опуштено и без болова, а онда се ујутро пробудите с боловима у доњем делу леђа, врату или раменима (или све троје). Ранојутарња укоченост такође може бити знак да с вашим душеком није све у реду - рекао је.

Додао је и да ћете можда установити да се ваша бол појачава када лежите у кревету, а затим се смањује када ходате уоколо. Међутим, то такође може бити последица укочености у доњем делу леђа или врату.

- Чести прекиди сна такође могу бити знак да вам је потребан нови душек, као и стално окретање како бисте пронашли удобно место када је ваш сан иначе миран и опуштајући - објаснио је.

БОНУС ВИДЕО:

(Б92)