Ако сте били некад у Амстердаму или обратили пажњу на слике овог града, сигурно сте приметили да су куће нагнуте према напред, те да су уске а високе. 

Фото: Профимедиа

 

Наиме, некад се у Холандији порез плаћао у односу на величину земљишта које кућа заузима, па су се људи досетили и почели правити уже куће али на више спратова, најчешће троспратнице са поткровљем. Куће су им толико уске да се намештај не може унети степеништем у кућу па свака кућа на врху има посебну дизалицу помоћу које се намештај конопцем диже и уноси кроз прозоре.

Још једна занимљива ствар коју сам јесте да на прозорима немају завесе и да буквално можете видети све што се дешава у кућама. Зашто је то тако?

Пошто је већина становништва Холандије протестантске вере те им вера налаже да буду отворени према свету и једни према другима, па је и ово један од видова њихове "отворености".

Ако се питате зашто су куће криве и нагнуте на једну страну, одговор лежи у начину њихове градње. Наиме, како је овде веома мочварно земљиште, куће су грађене на дрвеним шипкама пободеним у земљу, које временом тону све дубље и криве куће према напред.