ŠABAN O POREKLU: Zna se da sam Musliman, nisam nacionalista

Izvor: Nportal 15.03.2023 14:08

Povratak na vest

Vaš komentar

Top komentari

resavac

15.03.2023 14:45

"dal su Srbi ili Muslimani..."...Negde se zaglibi svaki od nas.Ovde vidimo,da se i "Kraljevi" zglibljuju...Gospodo,mogu ja kao "gugutka narodnih cvrkutanja", da blebecem sta hocu...Na ovu OPASKU,Srbi ili Muslimani,mora svako od Vas da odreaguje,kako to neka pravila i zakoni nalazu.Upozori me da pravim lapsus za lapsusom,i u krajnjem slucaju,ako ja nastavim sa lupetanjem,prekinu tu muku,na lep i koliko je to moguce,miran nacin.Ako se moj deda zvao Nikola,i primio je Muslimansku Veru,a njegovo poreklo je kao suza cisto-SRPSKO...On ostaje i dalje SRBIN!..Po prici,meni se sve cini,da su njegovi preci,bili tu pre Srba...???...Necemo mi Srbi da i dalje trpimo jednu stvar!A to je da ako si Muslimanske Vere,ti sebe nazivas "MUSLIMANOM",u smislu etnickog pripadanja-porekla!Svim Srbima,Muslimanske Vere,kazem:Kako je moguce,da su Vasa sabraca po Veri,negde u jednoj od vodecih kolonija,svi od reda "AMERIKANCI",po "Narodnosti",a samo su kod nas na Balkanu,to jedan novi narod,pod imenom "Muslimani"?!Kada se to rascisti,nece vise Srbin na Srbina!Niti Vera na Veru!!!...Cuj,"kralj",je jos tada,"sve razjasnio"...On nije "nacionalista"!Ali je poreklom Musliman!Kome se deda zvao Nikola...A Goca je njihovom sinu pozelela ime Mihajlo...I onda je Mihajlo,Gocin,cist Srbin,kome je Musliman po Veri,bio otac...Ako cemo tako,onda je i "Kralj srpske narodne muzike",cista laz!?...On je mogao da bude samo Sultan,Vezir,Pasa...???...Strasno,sta nam je sve uradjeno,tokom vekovnog ropstva!Da se slucajno,niko ne naljuti!Nisu Srbi isli u susret Turcima,da bi se zamuslimanili!!!Niti su ikada,osvajali i porobljavali turske narode!!!...I onda braco nasa Muslimanske Vere,kada to tacno znate,po cemu smo Vam mi neprijatelji???Osim,svaka cast onima,koji su bili i ostali Turci,i kao takvi ostali u nasoj,srpskoj domovini.Svakako,ako su tu ostali,da budu casni gradjani Srbije,dobro nam ostali!Ali ne samo iz razloga da bi tu cekali na neke nove prilike,i ponovo se prikljucili svome jatu...???...

+156 -18

2 Odgovora

Saša

16.03.2023 12:40

Moje ime je Saša. Deda mi je bio Rešid, musliman. Po nacionalnosti se predstavljao kao srbin. Medjutim izazov je taj da mene srbi nikada nisu prihvatali. Zato Vas molim da jednom shvatimo. Postoje srbi muslimani. Tek ako se to prihvati, verujemo da će nam se sreća svima osmehnuti. U suprotnom, svi muslimani će biti gurnuti u bošnjake, sandžaklije, gorance itd.

+50 -2

1 Odgovor

Ruben

16.03.2023 15:44

"Zato Vas molim da jednom shvatimo. Postoje srbi muslimani." ne samo da postoje nego su otelotvorenje dostojansta - ljudskog dostojanstva - mnogo cesce od ex-crvenoustaskih srbendi koji su preko noci postali turbo-nacionalisti

+17 -8

0 Odgovora

Ruben

16.03.2023 15:38

Resavac po diviziji? Kao da tu ima o cemu da se lupeta ; stvari su jednostavne: Ni u jednoj normalnoj zemlji ne dele ljude po tome gdije se nedeljom, petkom ili bilo kojim drugim danom mole nekim vanzemaljskim silama ; Srbi su svi gradjani Srbije koji se kao takvi osijecaju ; i na svakom gradjanu je da u dijalogu sa svojom porodicnom istorijom, svojim korijenima - sa samim sobom - odluci sta je njegov identitet.

+17 -3

0 Odgovora

Rass

15.03.2023 17:49

Htedoh reci šovinizam je opasan,jer on deli ljude na Muslimane, i nevernike...a nacionalizam promovise vrednosti jednog naroda.koje ne ugrozavaju tudje . Tanka je linija izmedju Nac i Šov ,zato.se.o izbegava Nacionalizam jer čas posla predje u šovinizam

+53 -10

1 Odgovor

laik

16.03.2023 08:57

U pravu ste, što se tiče razlike ili bliskosti, samo ću dodatno pojasniti: nacionalista, za razliku od šoviniste, voli svoje, a ne mrzi tuđe.

+23 -2

0 Odgovora

Sulejmn

15.03.2023 18:19

kaazi kratko ja saam Srbin i tacka,kome se svidi,svidi ,kome se ne svidi nek mu bude krivo ,nije tvoj problem,stalno se nekome pravdaati .....Kusturica je kraalj ,on kaza -sedi mali mus tamo ,ne tupi moji su slavili Svetog Nikolu ,slavicu cu ga i ja. Georg englez je Djordje, Zorz francuz je Djordje, Djordjo italian je Djordje,Georgij rus je Djordje i sve to potice imenom od svetog prvoslvca Georgija kog ubi car rimski Dioklecijan 303 godine posle Hrista . Sad vidite koliko je prvoslavlje staro i svi smo to ustvari samo se pravimo da nismo. Najstaarije crkve su svetog Georgija i najvise se slavi u svijetu bijelom na planeti.

+103 -16

1 Odgovor

prosigoj

15.03.2023 20:35

Ne može da bude Srbin kad je Ciganin.

+62 -72

2 Odgovora

laik

16.03.2023 09:07

Ako hoće, ima pravo i da bude eskim. Uostalom, dobar dio roma (ili, ako insistiraš, cigana) izjašnjavaju se kao srbi. Šta misliš zašto ? Vjerovatno zbog pogodnosti koje od toga oekuju. Zašto su asimilirani cincari i vlasi ? Zato što nisu imali odgovarajuću brojnost, pa nisu imali svoje institucije (npr. škole, kulturno-umjetnička društva itd).

+10 -12

0 Odgovora

Ruben

16.03.2023 15:49

@prosigoj Cigani su divan narod ; i u svakom slucaju u poredjenju sa vama ustaskim poluzivotinjama koje se znojite mrznjom nadajuci se da cete u njoj pronaci zaborav/amneziju o vasem srpskom porijeklu, su olicenje ljudskosti

+17 -5

0 Odgovora

Dardani

15.03.2023 20:29

Samo sto nije rekao da je Albanac ? A jeste Albanac ! Mnogo prije srba je to bio starosedeoci Albanca. Shabac je Albansko bilo i uskoro opet bice. Dogodine u Shabac !

+14 -153

2 Odgovora

Zoran

15.03.2023 23:56

Nema vajde ni od vas. Polako vas ubacuju u zapadne vrednosti, ili se iseljavate ili vas sve manje. To ce sve Kinezi, Indijci da popune. Sad kad vam daju bezvi(e)zni rezim za EU, ostace samo spomenici na Kosovu(neki vasi, a neki i nasi). :)

+51 -3

0 Odgovora

Svaka Ćast

16.03.2023 01:19

Jesi me nasmejao do suza

+28 -1

0 Odgovora

R Marković

15.03.2023 21:08

Nisam kompetentan i dovoljno muzički obrazovan da ocenjujem Šabana Šaulića kao pevača. Ali me u sred srca pogodi da je neki Šaban kralj srpske narodne muzike...On je za mene cigansko + kičerski+vašarski pevač. I srećan sam što ga nema na Prvom programo RADIO BEOGRADA. Tamo pevaju kraljevi srpske narodne muzike. Joradan Nikolić(kosovsko methijski melos), Staniša Stošić (vranjanski melos) Anđelka Govedarević(Vojvodina) KRALJ SRPSKE MUZIKE TOZOVAC Šumadija i tako dalje...Otarasite se više tih Cigana, Muslimana,...i koje kakvih nacija...Neka oni budu kraljevi za njihove pesme...a mi Srbi imamo naše kraljeve..Nisam naveo mnoge supewr pevače Srbe koji pevaju srpsku muziku svako iz svog kraja.

+96 -45

1 Odgovor

Muja

16.03.2023 07:27

Koja srpska narodna muzika? Pa sve je to jeftina kopija blisko istočne muzike, Turska, Sirija, Jordan, ....

+30 -44

0 Odgovora

neko iz mase

15.03.2023 22:05

Ми Шапчани знамо да су се некада помешале Ромске и Јеврејске породице. Шаул је било име Јеврејског краља, у време када је Давид победио Голијата. Такође, у шабачкој Мали постоји и породица са презименом Егановић. И Еган је такође старо јеврејско име. Без обзира на порекло: Много је било шабана али САМО ЈЕДАН ЈЕ БИО Шабан Шаулић.

+44 -30

1 Odgovor

Beograđanin

16.03.2023 08:13

Ma šta god da je, Srbin nije bio. Šaulić nije srpsko prezime to se zna. Da je hteo da bude Srbin krstio bi se i prihvatio pravoslavlje. Pokoj mu duši.

+37 -18

1 Odgovor

edin mudžah

16.03.2023 09:30

Nacija i vjera nisu sinonimi, srbin ne mora biti pravoslavac. Komunisti su napravili grešku kad su srbima islamske vjeroispovjesti, tamo negdje oko 1965.g. odredile kao nacionalnost "musliman", pa je to korigovano devedesetih, zato što je to vjerska a ne nacionalna ppripadnost.To je slučaj i sa novopazarcima. Onda su se oni počeli izjašnjavati kao bošnjaci (nezgodno je da se izjašnjavju kao "nesrbi", iako sa srbima imaju, osim vjere, sve zajedničko). Meni je to nelogično, jer neki Bosne nisu ni vidjeli, ali religijja je toliko bitna na ovim prostorima da ništa nije čudno. Logičnije bi mi bilo da su ostali srbi-muslimani, iako znam da svi državljani Srbije jesu srbijanci, ali nisu svi srbi.

+36 -1

0 Odgovora

Covek bez identiteta

15.03.2023 22:06

Na zalost, on nikada nije bio Musliman, bio je ciganin koji se ponasao kao pravoslavac jer mu je zena vodila glavnu rec u porodici i na zalost se Saban nije pitao za nista, pravi Muslimani se tako ne ponasaju, kod njih zena ne moze da dominira ni u cemu !

+63 -42

0 Odgovora

Livan Ica

16.03.2023 08:46

Sve dok na ljude gledamo kroz naciju, nikad nam nece biti dobro. Srbi su imali drugu veru pre pravoslavlja. Islam se kasnije pojavio. Kao sto se u danasnjem vremenu ljude svuda sele za boljim zivotom i ostanu tamo gde ima se najvise svidja, tako je bilo i pre. Ne postoji nigde na svetu ni jedna zemlja samo sa jednom nacijom. Kod nas je nacionalizam umesan svuda u svaku temu pa i u muzici. Meni su u nasoj danasnjoj Srbiji drage sve vere sve verske kuce i sva imena i prezimena. Ja ne znam sta je to tradicionlna muzika? Muzika se isto menjala uvek u svom vremenu. Sabanove pesme su prave narodne i on je pevao na tradicionalnoj osnovi svih regiona i Srbije i Bosne, cele bivse YU i svuda gde se danas voli i slusa narodna pesma, koja se i dalje razvija sa vremenom i ko zna kako ce zvuciti nasa narodna muzika za 50 godina. Ali mislim da se Saban nikad nece zaboraviti niti njegove pesme.

+16 -7

0 Odgovora

ml

16.03.2023 08:56

Ne važno je koje je vjere bio to je njegova privatna stvar i tako treba da ostane i niko ne bi trebao time da se bavi!!! Mene čudi ovde nešto drugo ... Ja ko Srbin mogo bi sad iz nekih razloga da odlučim da promjenim vjeru i recimo da uzmem islam ko svoju novu vjeru i da pri tom ostanem sa sadašnjim imneom i prezimenom jer mjenjam samo neka vjerska uvjerenja i radi toga sam i dalje Srbin i nikako ne musliman kao nacija jer musliman u prevodu znači vjernik a to nikako nije opis nacije ... pa su radi toga naši muslimani postali bošnjaci da bi svi ostali u zadnjem ratu u svjetu izgledali ko uljezi a oni ko domorodci koji nose ime po djelnom imenu zemlje a u nekom novom ratu će se iznjedriti i hercegovnjaci ... austrijanci nam usijaše sjeme zla koje i dalje raste ...

+15 -3

0 Odgovora

Šabanov obożavalac.

16.03.2023 10:35

Ja sam voleo,volim i voleću Šabana Šaulića kao pevača i čovea.Neću da każem koliko će njegova muzika trajati,pokazaće vreme,zloba ,zavist,su najveće bolesti,nadam se da će Bog dragi svakome dati šta zaslużuje.

+20 -11

1 Odgovor

В. В.

20.03.2023 19:33

Ја сам волео и волим Шабанове песме а ти си волео Шабана. Да бих волео Шабана, морао бих лично да га познајем и да знам његове људске вредности. То је велика разлика. Да бих некога волео као пријатеља није услов да зна да пева.

+3 -1

0 Odgovora

sasa

16.03.2023 11:19

njegova dela pokazuju da je bio COVEK. a hejteri to nisu.

+22 -11

0 Odgovora

ШапчанИн

16.03.2023 11:22

Шта је био да је био, у ономе чиме се бавио - нико му није био ни до чланака.

+24 -12

0 Odgovora

Grujica

22.03.2023 20:17

Otac Šabana Saulica je Ciganin, majka mu je ciganka, poznajem ih lično, pa šta je onda on?! Šaban Bajramovic je tako govorio za - Šabana Saulca! Sto nije jasno?

+2 -1

0 Odgovora

Povratak na vest