STRUČNJAK REŠIO DILEMU: Da li je crni hleb stvarno zdrav?

Izvor: Nportal 03.01.2023 14:34

Povratak na vest

Vaš komentar

Top komentari

Aleks

03.01.2023 21:07

Otkrivanje rupe na saksiji...

+16 -0

0 Odgovora

EvGenije

03.01.2023 22:07

Sve je to tačno, ali integralno brašno može biti leglo različitih plijesni, gljivica i toksina poput aflatoksina, ohratoksina i sl. koji mogu dovesti do zdravstvenih smetnji i stomačnih tegoba. Nisu džaba naši stari bežali od crnog hleba i težili belom.

+13 -13

2 Odgovora

Zoran

03.01.2023 23:52

Stari uopste nisu bezali zbog toga, jeli su crni hleb, jer nije bilo lako skloniti omotac zrna. Nekada se smatralo da crni hleb jede samo sirotinja. I to se prosirilo prvo na gradove, posle i ovi sa sela prihvatili. Inace mi u Americi mesimo hleb od NON-GMO crnog brasna bez kvasca.

+14 -7

0 Odgovora

EvGenije

04.01.2023 10:43

Zorane, vi nemate pojma. A to što jedete u Americi je obično smeće.

+11 -7

0 Odgovora

Buntovnik

03.01.2023 22:53

Na zalost, originala crni hleb skoro da ne postoji posto uglavnom farbaju brasno da hleb izgleda crn. Pekari dodaju boje jer je to mnogo jevtinije od pravog crnog brasna odnosno integralnog.

+22 -1

0 Odgovora

Dragi

04.01.2023 02:40

A to što se pšenica u silosima tretira sa teškim otrovima protiv žiška i drugih štretočina i sve to se lepi na ljusku od pšeničnih zrna, da li i to spada u zdraviji crni hleb?

+14 -4

1 Odgovor

Srb

04.01.2023 16:26

Pa sve se tretira hemijom. I meso, i voće, i povrće... Nažalost ljudska vrsta još ne može da vrši fotosintezu. Dok ne ovladamo njom, moraćemo i dalje da jedemo.

+5 -0

0 Odgovora

Radmila

04.01.2023 04:07

Osim ako nije samo obojeni hleb a predstavljen kao crni, što se kod nas radi.

+21 -2

0 Odgovora

Srb

04.01.2023 16:21

Znači, ponovo je otkrivena topla voda?

+10 -0

0 Odgovora

Bata

08.01.2023 14:08

Crni hleb koji je u prodaji je čista prevara. Pravi se od belog brašna.

+5 -0

0 Odgovora

Miki

09.01.2023 21:23

Ocigledno da niko ne razume o cemu se radi! Najveca prednost crnog hleba je nizak glikemijski indeks (GI)! To je broj koji odražava intenzitet lučenja insulina nakon unošenja neke namirnice u ovom slucaju hleba. Nizak GI (<55) daje dugo osećaj sitosti, održava nivo energije, sprečava naglo lučenje insulina i stvaranje masnih naslaga, deluje preventivno za nastanak diabetesa. Zato je crni hleb bolji!

+1 -0

0 Odgovora

Povratak na vest