DA LI JE SLANINA ZDRAVA? Rešen mit o srpskom specijalitetu

Izvor: Nportal 09.11.2022 22:18

Povratak na vest

Vaš komentar

Top komentari

Nikola

11.11.2022 17:01

Da li je zaista potrebno da nam Američki naučnici potvrdjuju koliko je zdrava slanina? Koliko pre nas su naši preci jeli i slaniu,čvarke i ostale specijalitete pa im nije ništa falilo. Nekada su se čvarci davali i delili sirotinji,a xanas koštaju dkoro 2.000 dinara. Čuvenu poparu danas možete naručiti u restoranima za 500 dinara,a da vas podsetim da je to i dalje sirotinjska hrana.Svi znamo šta je dobro! 😉 Ne trebaju nam Američki naučnici da to potvrdjuju

+30 -0

0 Odgovora

Zoran

11.11.2022 19:48

Uz sve navedeno, masnoća je bitna u apsorpciji mnogih hranjivih materija iz hrane, od kojih se neke i ne mogu uneti u organizam (prođu kroz digestivni trakt ako nisu prisutne masnoće) bez obzira koliko ih trpali u sebe (naročito kao "suplemente"). S druge strane, postoji slanina i "slanina". Prirodno sušena, od svinja koje nisu hranjenje koncentratima, antibioticima, hormonima rasta, potpada pod "dobru", ujedno i najskuplju, dok tzv. kuvane, obrađene, natrpane polifosfatima i nitritnim solima kako bi upile što više vode (čitaj bar duplo od početne težine), ujedno oko 50% cene (zato što su bar pola voda), su OPASNE slanine, baš kao i sve salame, naresci, paštete, koje su tretirane hemikalijama. Tu ono dobro što dobijemo od masnoća i proteina, bude uništeno otrovima koje unesemo pride.

+13 -0

0 Odgovora

Marij

12.11.2022 07:59

Pogledajmo samo,sta su nasi stari jeli i ne trebaju nam nikakvni strucnjaci,posebno ne americki,da nam kazu sta treba da jedemo.

+7 -0

0 Odgovora

resavac

12.11.2022 09:26

Da ponovim pitanje?Moze!Hvala!..."DALI JE SLANINA ZDRAVA?"....To obicno utvrdjuje sanitarna inspekcija,ili za to ovlasceni veterinar,pre nego sto se slanina,ponudi u prodaji.Jedno je sigurno!Ako je svinjce,nazime,svinja,zdrava,nema mesta za zabrinutost!Slobodno sme da se jede!Nacin spremanja,nije propisan!Kako ko zna i ume,i pod uslovom da ima slaninu,i uslove za njeno pripremanje.Kome je lakse i "lepse",konzumiranje",zdrave slanine,je PREPORUCLJIVO.Jos ako se uspe i u umerenosti...???Ska probljem!!!To kako upotreba slanine u ishrani,utice na zdravlje ljudi,je APSOLUTNO NEKA DRUGA STVAR!Od pamtiveka,"programirani" smo kao mesozderi,jos bolje-SVASTOZDERI...Kako stvari stoje,ovo drugo,sve je blize...Neznam za ovu godinu,ali koliko se secam,prosle godine,od negde,kraja jula,zivimo "na kredit"...I svake godine,nas je sve vise i vise!...Taj "kreditni datum",ce se,prirodno,kretati u suprotnom smeru od kazaljki na satu...Mati Zemlja,nece vise moci,da nam pomaze pri ispunjavanju "obaveze",koja je glasila:"...idite i mnozite se..."...U prevodu-Deco moja,ja vise nemam sta da vam ponudim za rucak!...Malo sa moje strane,"modifikovana",ali pogadja u cilj...Molim Vas sve odreda,ostavite ono cuveno..."ne u bukvalnom smislu..."...Jos jednom:Zdravo zivince=Zdrava slanina!Krkaj Gedzo,zdravlje placa!...Dok ima,podrazumeva se!

+4 -1

0 Odgovora

Dragan

13.11.2022 04:04

Slanina posoljena, koliko sama apsorbuje soli, prirodno sušena, uz pravi domači paradajz, beli ili crni luk.još uz domači hleb(bez aditiva) Jeste jedan od zdravijih obroka. Ako je sa belim lukom(domačim) ne boj se virusa.

+7 -1

0 Odgovora

Povratak na vest