HRT je juče na HRT2 prikazao kultni film iz 1976. godine snimljen prema romanu "Vlak u snijegu" Mate Lovraka. Međutim, brojnim gledaocima zasmetalo je što je HRT film označio brojkom "12", što su mnogi protumačili kao oznaku da je film neprimeren za osobe mlađe od 12 godina.

Tviter je prepun komentara o oznaci na filmu i mnogima nije jasno zašto je film za decu označen brojem "12".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prema hrvatskom pravilniku, piše tamošnji "Indeks.hr", kategorija "12" označava filmove čiji sadržaj ili delovi sadržaja nisu preporučeni za maloletnike mlađe od 12 godina.

Portal Medijska pismenost o oznaci "12", među ostalim, navodi: "U sadržajima označenim kategorijom "12" prikazano nasilno ponašanje trebalo bi biti zastupljeno sporadično, a celokupni ton i atmosfera ne bi smeli dugotrajno da izazivaju strah, napetost i nelagodu. Prikazano nasilje ne bi trebalo biti intenzivno, prikazano detaljno i naturalistički nego više stilizirano, scene ne bi trebale biti dugotrajne i teške, a prikazane posledice nasilja ne bi trebale biti ozbiljne ni slikovito i detaljno prikazane. U programima označenim kategorijom "12" scene nasilja i posledice tog nasilja prikazuju se povremeno, a prikazane posledice nasilja mogu, primjera radi, uključivati naznaku rane, malo krvi, masnice i razbijen nos i slomljenu ruku i slično.

Sadržaji označeni ovom oznakom mogu prikazivati telesno i psihološki manje preteće nasilno ponašanje, poput udaranja, borbe šakama, korišćenje deci nedostupnog oružja, borbe u ratnom sukobu, primjera radi, avionima, tenkovima, topovima, puškama i sl. Sadržaji označeni ovom kategorijom ne bi trebali sadržavati scene izraženijeg telesnog i/ili psihičkog nasilnog ponašanja, poput jačeg i brutalnog udaranja, mučenja i patnji ljudi i životinja, detaljnijih prikaza i krupnih planova ratnih sukoba i stradanja i slično. Takođe, nasilje ne bi trebalo biti usmereno prema deci."

Iz "Indeksa" su poslali upit HRT-u o postavljanju oznake "12" na film "Vlak u snijegu" i čekaju odgovor.

Inače, film je snimljen 1976. godine, a u njemu glume Edo Peročević, Antun Nalis, Slavko Štimac, Ratko Buljan, Branko Matić, Željko Malčić i drugi. Reditelj je Mate Relja.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".