Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je ostvario neke od najznačajnijih uloga. Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u filmu "Progon". Vrlo brzo dobio je jednu od glavnih uloga u TV seriji

"Sivi dom" (1984), koja mu je donela veliku popularnost.

Foto: V. Danilov

 

 

Obećavajuću karijeru talentovanog glumca 1993. godine prekinuo je tragični događaj. Žarko Laušević i njegov brat Branimir napadnuti su od grupe huligana u blizini jednog podgoričkog lokala. Tom prilikom Žarko je iz svog pištolja usmrtio napadače, a teško ranio jednog mladića, dok je ovaj prilazio da se pridruži napadačima. Osuđen je na 13 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva. Ta je presuda, nakon žalbi, potvrđena 1994. godine. Kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

Nakon ukidanja presude od strane Saveznog suda, po ponovnom pretresu februara 1998.godine izrečena mu je kazna 4 godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već izdržao 4-5 godina, pušten je na slobodu. Ubrzo nakon toga napustio je zemlju i otišao u SAD.

Foto: Radomir Radojčić

 

 

Šta Žarko radi u NJujorku, čime se bavi, manje više se pisalo o tome. Odgovore na sva pitanja, od kojih je najvažnije ono kako je on sam preživeo sve što mu se dogodilo, dao je u knjizi “Godina prođe dan nikad”, objavljenoj 2011. godine, u kojoj je, između ostalog, napisao:

“Te večeri odlučili smo da, pre nego što odemo na spavanje u sestrin stan, nešto pojedemo i popijemo po pivo. Svratili smo u kafić gde sam, kada smo naručili jelo, pitao konobaricu - Kakva je ovo galama? Čula se neka buka. Mladić koji je sedeo na zidiću kafića upitao je - Šta je bilo, momak? Kazao sam - Ništa, sve je u redu.

"Ovakav dijalog je ponovljen drugi, pa treći put. Nisam učinio ništa što bi moglo da isprovocira svađu. Prišao je još jedan momak i ja sam udaren. Guran sam, vučen, udaran…Za trenutak sam izgubio svest. Sve se, procenjujem, zbilo za najviše pola minuta. Sećam se samo delova događaja, jer mi je u glavi bilo sve pomešano. Osećao sam da mi se torba koju sam u poslednje vreme uvek nosio preko ramena i u kojoj je bio pištolj - otima. Uspeo sam da izvučem oružje, repetiram, ali napad nije prestao. Pucao sam ne znam koliko puta. Imao sam užasno osećanje straha."

"Vidim zatim da moj brat leži na dva metra od mene i iznad njega onaj drugi momak koji ga bez prestanka udara nečim u glavu. Imao sam utisak da mu uzima život i pucao sam bez razmišljanja”.

Foto: Arhiva Novosti

 

 

Ovo je bio odgovor na optužnicu kada je u jesen 1993.godine, u Višem sudu u Podgorici, počelo suđenje tada najvećem glumcu Jugoslovenskog dramskog pozorišta Žarku Lauševiću i njegovom bratu Branimiru. Za njega je ovaj događaj postao najteža životna uloga. Ona koja će ga pratiti celog života.

Ogromno interesovanje je pratilo izdavanje ove knjige i njegove ispovesti. Ta 2011. je bila važna jer ga je tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić pomilovao.

Laušević je nastavio sa pisanjem, pa je “Drugu knjigu” objavio 2013, a naredna godina je vratila Žarka u Srbiju i Crnu Goru.

Glumac je po dolasku u Beograd rekao da je glavni razlog njegovg povratka udaja njegove ćerke Asje u Crnoj Gori. Nakon povratka iz Amerike odigrao je nekoliko uloga. Veliki povratak na glumaču scenu napravio je ulogom u filmu "Smrdljiva bajka". Danas ga gledamo u seriji "Kalkanski krugovi", u kojoj je još jednom dokazao svoj talenat.

Dve velike ljubavi su obeležile Žarkov život, brak sa prvom suprugom Majom, sa kojom ima ćerku Asju i sina Dušana, i brak sa sadašnjom suprugom Anitom, sa kojom je dobio ćerku Janu.

Foto: Arhiva Novosti

 

 

Drugu suprugu je upoznao na snimanju filma "Boj na Kosovu". Zaljubio se u nju, ali je odlučio da sačuva brak. Anita se zatim udala, rodila devojčicu, ali su se njen i Žarkov život ponovo ukrstili i povezali.

Kada je reč o Žarkovim naslednicima, sin Dušan je doktorirao i bavi se umetnošću, a Asja se udala za crnogorskog muzičara, a najmlađa Jana ide u srednju školu.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".