Hapšenje Marinka M. (40) i njegove emotivne partnerke Jelene Đ. (31), zbog sumnje da se bavio zelenašenjem i od dužnika lažnim ugovorima o zajmu oduzeo čak 30 stanova, kuća, poslovnih prostora, kao i građevinsko zemljište, podsetilo je javnost na tragičan slučaj mladića iz Kragujevca, Dragana Rankovića (24), koji se obesio zbog duga od 300 evra. Moler Vladan Radenković (47), koje je takođe prevaran od strane zelenaša, pretio je da će se zapaliti ukoliko dođu da mu oduzmu kuću.

Zakon zelenašenje definiše kao pozajmljivanje novca uz nerealno visoku kamatu i zloupotrebu dužnikove lakomislenosti odnosno teške životne situacije. Međutim, veliki problem sa zelenašenjem jeste to što se u praksi veoma teško dokazuje. Osim privatnih lica iz kriminalnog miljea, pozajmice sa drakonskim kamatama daju i privredni subjekti van bankarskog sistema.

Foto: MUP

 

 

- Zakon o obligacionim odnosima propisuje zakonsku zateznu kamatu koja je osam odsto plus ta neka evropska kamatna stopa, tako da se tu radi o kamatama koje su 10, 12 odsto i moglo bi se tumačiti da je sve iznad toga zelenaški ugovor - objasnio je svojevremeno za RTS advokat Dušan Marković.

Privatna lica koja posluju s druge strane zakona određuju još više kamate od onih koje se ugovaraju u raznim agencijama, zalagaonicama, zlatarama... Često se dešava da dupliraju osnovni dug posle dana kašnjenja. Kasnije kamatu računaju na dupliran dug, a žrtve dospevaju u začarani krugu. Na zelenašenje se potom nadovezuje iznuda, koja uključuje pretnje pa i primenu fizičke sile.

FOTO: D. Balšić

 

 

 
- Na žalost, naše društvo pa čak i država to olako prihvataju i blago reaguju iako zelenašenje izaziva velike potrese. Opšti moj utisak je da je relativno mali broj procesuiranih dela u odnosu na to koliko je ta pojava raširena. Uopšte mislim da su blage kazne - rekao je za RTS profesor Dobrivoje Radovanović, kriminolog.
 
Za krivično delo zelenašenje predviđena je kazna do tri godine zatvora, a za ugovore veće vrednosti do osam godina. Iznuda se kažnjava od jedne do osam godina zatvora odnosno pet do 20 za kriminalne grupe. Stručnjaci ističu da većina ljudi koji pozajmljuju novac od kriminalaca znaju da im, ukoliko ne vrate dug preti prebijanje, silovanje, i oduzimanje ili uništavanje imovine. Ipak, pozajmice uzimaju jer nisu u stanju da realno sagledaju situaciju.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".