Ovaj običaj nastao je u Siriji, a stolpnici su se često okivali lancima. Cilj podviga bilo je odvajanje od materijalnog, grešnog sveta.

Prvi stilit bio je,  najverovatnije, Simeon Stolpnik, koji sa stuba nije sišao čitavih 37 godina. NJegov naslednik upravo je Danilo Stolpnik. Hrišćani veruju da stolpnici imaju velike isceliteljske i proročanske moći.

Zbog svog uzdržanog, asketskog života, Danilo Stolpnik se smatra zaštitnikom mirnih i blagih ljudi čiju uzdržanost mnogi mešaju sa slabošću, te su često žrtve ugnjetavanja. Sveti Danilo Stolpnik takvima može da olakša i najteže muke, a jedino što treba da urade jeste da mu se iskreno pomole.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

 

Danilo je rođen 409. godine na reci Eufrat, a preminuo 11. decembra 493. godine. Živeo je i molio se na stubu čitavih 30 godina. Rodio se u hrišćanskoj porodici oca Ilije i majke Marte.

Prema drevnom predanju on je sa dvanaest godina krišom pobegao u manastir, ali ga tamo nisu želeli zbog njegove mladosti.

Sveti Danilo je osim života u manastiru imao još jednu želju - da upozna Simeona Stolpnika. Kada mu se, prilikom jedne posete Antiohiji ta želja ostvarila, i Danilo je otkrio svoj poziv - željan samoće i molitve, on je otišao u predgrađe Carigrada gde se 460. godine popeo na stub i tako simbolično postao Simeonov naslednik.

Bio je veoma mudar i duhovan čovek, pa su ga zbog toga svi poštovali.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".