Procena je zasnovana na slučajevima koje je analizirala američka Tajna služba i podacima ministarstva za rad i Administracije za mala preduzeća, rekao je Roj Dotson, nacionalni koordinator za otkrivanje prevara tokom pandemije, javio je AP.

Tajna služba nije u svoj izveštaj uključila slučajeve prevare usled pandemije koje procesuira Ministarstvo za pravosuđe, preneo je Glas Amerike.

Iznos ukraden iz programa pomoći za pandemiju pokazuje da je "sama veličina fondova primamljiva za kriminalce", rekao je Dotson.

Tajna služba navodi da ima više od 900 aktivnih krivičnih istraga o prevarama u vezi sa pandemijom, sa slučajevima u svakoj državi, a do sada je uhapšeno oko 100 ljudi.

Ministarstvo za pravosuđe saopštilo je prošle nedelje da je njihovo odeljenje za prevare gonilo preko 150 optuženih u više od 95 krivičnih predmeta i da je zaplenilo više od 75 miliona dolara u gotovini dobijenoj od lažno pribavljenih sredstava Programa za zaštitu plata, kao i brojne nekretnine i luksuzne stvari kupljne od tih sredstava.

"Možemo li da zaustavimo prevaru? Ne, ali mislim da definitivno možemo da gonimo one koji treba da budu krivično gonjeni i možemo da damo sve od sebe da povratimo što više od proneverenih sredstava namenjenih za saniranje posledica pandemije", rekao je Dotson.