U glavnom gradu Albanije Tirani jutros su se sa domaćinom premijerom Edijem Ramom sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev.

Pred planarni sastanak njih trojica su se slikala zajedno i prvo se može primetiti na slici jeste da je svaki od državnika izabrao drugačiju odevnu kombinaciju i drugačiju boju kravate.

Odavno je poznato da državnici kravate ne koriste samo kao odevni i modni detalj, te znak poštovanja, uvažavanja i pristojnosti, nego i kao skrivenu poruku.

Bojom kravate često poručuju kakav je njihov stav prema nekom događaju, skupu i drugim državnicima kojima se tim povodom sastaju.

Kad je reč o ženama odavno je poznato da je nekadašnja državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt za svaki sastanak pomno birala broš koji će poneti jer je njime svom sagovorniku slala poruku šta može da očekuje od sastanka - je li joj je simpatičan ili će ga poniziti, te oduvati. NJen najzlokobniji broj bila je zmija.

 

Olbrajtova šalje poruke broševima

Medlin Olbrajt je najpoznatija političarka koja je skrivene poruke sagovornicima pokazivala raznim broševima. Neke broševe je nosila iz političkih, a neke iz ličnih razloga. Iz političkih razloga, najpoznatiji je primer broša u obliku zmije. Posle prvog sastanka sa Sadamom Huseinom, čula je da je izjavio da je slična opasnoj zmiji. Na drugom sastanku sa njim, Medlin Olbrajt je nosila broš u obliku zmije. Verujem da taj primer postavlja osnovu celoj zbirci njenih broševa", kaže direktorka izložbe Olbrajtovih broševa.

Broševe je skupljala od rane mladosti, ali je tek u državnoj službi počela ciljano da je koristi. Prilikom jednog govora o stanju u BiH, sekretarka je stavila broš u obliku ljiljana. A za davni razgovor sa srpskim episkopom Artemijem izabrala je komplikovani broš, valjda zbog složene situacije.

I sada već bivša kancelarka Angela Merkel poruke je slala bojom svog sakoa pa su analitičari svakoj od boja dali značenje prema kom je sagovornik mogao da "zna" šta će da ga snađe u Berlinu.

- Reč je o velikoj ideji koja će sa protokom vremena samo snažiti, moramo da razmišljamo o budućnosti. Današnji sporazumi su veoma važni za nas, stvoriće da ovaj deo Evrope bude bez granica. 💠Plenarna sednica na kojoj prisustvuju predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Albanije @ediramaal i predsednik Vlade Republike Severne Makedonije @zoranzaev. #OpenBalkan, objavio je predsednik na zvaničnom Instagram nalogu Budućnost Srbije.

Plava Kravata

Predsednik Srbije odabrao je da danas ponese plave nijanse, a kako se veruje, plava kravata govori o tome da ste osoba kojoj se uvek može verovati. Vlasnici plavih kravata su dobri govornici, glasni su, imaju stila i vole sa entuzijazmom da propagiraju svoje ideje.

Crvena kravata

Nasuprot njemu, Rama je odabrao crvenu kravatu koja po verovanju simbolizuje želju za dominacijom. Ovu boju kravate biraju osobe koje žele da pokažu svoju snagu i nadmoć i pojačaju svoju grlatost u datoj situaciji. Takvi muškarci obično okolini žele da daju do znanja da su u centru pažnje.

Purpurna/ljubičasta


Premijer Zaev odabrao je za dnaašnji susret prskanu kravatu purpurne/ljubičaste boje, koja je tradicionalno znak obilja i bogatstva. Izvršni direktor jedne njujorške firme Ros Znavor svojevremeno je rekao da radije na poslovnim sastancima nosi purpurnu kravatu nego crvenu, jer ona, kako tvrdi, pokazuje samopouzdanje i pomaže mu da ostavi snažniji prvi utisak.

- Noseći kravatu manje tradicionalne boje svojim poslovnim saradnicima i klijentima poručujem - dobro se osećam u svojoj koži i osoba sam s kojom želite da izgradite poslovni odnos - objasnio je pre par godina. I profesor DŽošua Blu iz honkonške Kenedi škole na predavanja najčešće odlazi s pastelno ljubičastom kravatom oko vrata jer, kako kaže, ta prigušena boja pomaže njegovim studentima da im ne bude dosadno dok ga slušaju.

(Kurir)

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".