NFT, je skraćenica za "non-fungible token", definiše se kao “jedinstveni digitalni sertifikat, registriran u Blokčein bazi podataka, koji se koristi za bileženje vlasništva nad imovinom kao što su umetnička delo, kolekcionarski predmet ili originalan digitalni podatak.

Tekstualna poruka jednostavnog sadržaja “Srećan Božić”, poslata je sa telefona "Orbitel 901" u decembar 1992. godine.

Tadašnji direktor Vodafona Ričard DŽarvis primio je pomenutu tekstualnu poruku sadržanu u 15 karaktera od inženjera Nila Papvorta, koji je tada imao samo 22 godine i koji je tada upravo radio na razvoju usluge kratkih poruka (SMS).

 

 

Kompanija "Vodafon" sada prodaje virtualnu repliku teksta kao ekskluzivni NFT, koji će biti dostupan za kupovinu u kriptovaluti Etereum.

Očekuje se da će vrednost ove jedinstvene SMS poruke dostići vrednost od 170.000 funti.

 

 

Aukcija se organizuje u humanitarne svrhe i sav prihod od prodaje će biti doniran Agenciji Ujedinjenih nacija za izbeglice.

Hans Ametsriter, izvršni direktor Vodafonea, rekao je - Okupljamo pionirski duh dva veka tako što ćemo ovekovečiti prvu SMS poruku u svetu i prodati je na aukciji u humanitarne svrhe. Verovali smo da tehnologija može da promeni svet kada služi za povezivanje ljudi.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".