Time se, kako navodi agencija AP, smanjuje i dalje preovlađujuća upotreba lokalnog katalonskog jezika u učionicama.


Demonstranti tvrde da će ova odluka ugroziti njihov cenjeni obrazovni sistem, koji je pomogao da se katalonski vrati u opštu upotrebu nakon što je bio potisnut tokom diktature generala Fransiska Franka u 20. veku.

- Nije u skladu sa demokratijom da sud poništava jedan obrazovni sistem koji ima podršku društva i njegovog parlamenta - izjavio je Skar Eskuder, predsednik "Platforme za jezik", grupe koja promoviše upotrebu katalonskog jezika.


- Prema našim anketama, 82 odsto Katalonaca podržava trenutni sistem - dodao je Eskuder, koji se priključio maršu.

Ovaj marš je usledio manje od mesec dana nakon što je Vrhovni sud Španije potvrdio odluku jednog nižeg suda u Kataloniji iz 2020. godine kojom je presuđeno u korist tužbe prethodne konzervativne vlade Španije protiv katalonskog Odeljenja za obrazovanje.

Odluka suda u praksi znači da se udostručuje broj časova na kojima će katalonski učenici učiti na španskom, odnosno da će, umesto jednog, sada na španskom jeziku biti predavana dva predmeta.

Foto: Tanjug/AP

 

 

U većini škola u Kataloniji trenutno, osim lekcija iz španskog jezika, svi ostali predmeti se predaju na katalonskom.


Međutim, porodice koje žele da njihova deca obrazovanje dobiju na španskom kažu da postojeći sistem krši pravo da se uči na zajedničkom jeziku Španije.

Ogromna većina od 7,7 miliona stanovnika Katalonije tečno govori i katalonski i španski.