Prepodobni Sava Osvećeni se rodio 439. godine u malom selu Mutalask, po kome je ono postalo i poznato, u oblasti Kapadokiji.

Dom oca Jovana i majke Sofije je napustio u osmoj godini kako bi se zamonašio u obližnjoj porodici, zvanoj Flavijanova, a posle 10 godina je prešao u Palestinske manastire, u porodicu Svetog Jevtimija Velikog i Teoktista. Jevtimije je prorekao za njega da će biti slavan monah i da će podučavati druge monahe.

Imao je težak život i pretrpeo je brojne nedaće, ali je sve pobedio blagošću i popustljivošću i nepokolebljivim pravoslavnim veroispovedanjem.

Osnivač je manastira u blizini Jerusalima, koji nosi njegovo ime. U njemu je Sveti Sava dobio igumansko žezlo i ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice koja se danas nalazi u Hilandaru.

Osnovao je ukupno sedam manastira i smatran je jednim od najvećih stubova pravoslavlja na Istoku. 

Prepodobni Sava Osvećeni je napisao prvi Tipik ili Povelju Svetog Save o poretku crkvenog bogosluženja i monaškim tradicijama palestinskih manastira 5. veka. Pisana je pod uticajem manastirskih povelja Svetog Pahomije i Svetog Vasilija Velikog i prihvaćena je u svim palestinskim manastirima.

Upokojio se u 94. godini, a njegove svete mošti su počivale u njegovom manastiru dok ih nisu preneli u Veneciju i smestili u Crkvu Svetog Marka. Godine 1972. svečano su vraćene u njegovu lavru.

Pravoslavna crkva proslavlja ovog svetitelja 18. decembra po Gregorijanskom kalendaru, odnosno 5. decembra po Julijanskom. Slavi se kao krsna slava.

Današnjem danu se ipak najviše raduju deca, jer večeras, po predanju iz naših krajeva, Sveti Nikola na belom konju obilazi svu decu i deli im poklone, svakome prema zaslugama. Poklon se stavlja u dečije cipele, koje se zbog toga večeras ostavljaju na prozoru.

Veruje se da će svako žensko dete rođeno na ovaj dan imati veoma srećan brak.

(Istorijski Zabavnik)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".