Kon je za Tanjug rekao da je u Srbiji trenutno situacija bolja i da ga raduje opadanje brojeva, ali da sa druge strane postoji strepnja zbog dočeka Nove godine i slava.

On je objasnio da su to praznici u kojima najviše ima kontakata, a da je u ovim uslovima veoma važno da se to zadrži na uskom krugu porodice.

Uvesti propusnice 24 sata

Na pitanje da li će struka tražiti oštrije mere za predstojeće praznike, Kon je rekao da i dalje ostaju pri stavu da je potrebno uvesti kovid propsunice koje će važiti 24 časa i da će to predložiti na Kriznom štabu.

- Što se tiče dočeka, kao epidemiolog govorim i razumem da će ljudi biti ljuti zbog toga, ali ja bih najviše voleo da se to ne održi i da svi dočekuju u stanovima, jer bi na taj način sprečili eksplozivno širenje koje apsolutno postaje moguće zbog omikron varijante, koja će sasvim sigurno dotle ući u zemlju - rekao je Kon.

On je upozorio da postoji velika mogućnost da se taj soj proširi posle praznika, ali i da mu je jasno da nije realno da dočeka ne bude.

- Ono što je minimum je da kovid propusnice važe 24 časa kako bi obezbedile da se okupljaju bar oni koji su vakcininsani, koji su preležali ili su testirani - objasnio je epidemiolog.

Posledice dočeka krajem januara

Kaže da će se posledice dočeka i praznika videti tek krajem januara.

- Rizik i dalje postoji, da je kojim slučajem sada situacija bez omikrona ja bih bio mnogo mirniji - rekao je Kon i istakao da je vakcinacija trenutno najveća zaštita, posebno trećom dozom.

- Oni koji su najugroženiji to su oni koji su davno vakcinisani, a oni se zaraze od onih koji su bili na slavljima, skinjanjima. Sada je zbog toga izuzetno značajna treća doza onima kod kojih je prošlo više od četiri meseca kada je sinofarm u pitanju, a pet meseci za ostale - ukazao je Kon.

Spisak rizičnih zemalja

Kada je reč o dolasku i ulasku u Srbiju uoči praznika, Kon kaže da će na konsultacijama biti reči i o tome da se spisak rizičnih zemalja proširi, te da budu stavljene i zemlje van Južne Afrike gde postoji cirkulacija omikron varijante.

- Grip nam je došao, bilo je jasno da će doći, jer je prisutan duže od mesec dana u Hrvatskoj. To samo pokazuje da nema granica za virus, iako mi postavljamo barijere i uvodimo mere - zaključio je Kon.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".