U Srbiji je u sredu, kako je rečeno iz Instituta "Batut", potvrđen prvi slučaj infekcije virusom gripa A (H3). Prošle godine sezonskog gripa nije bilo, barem ne zvanično registrovanog, a sada se strahuje od potencijalnog sudara gripa s korona virusom i posledica koje to može imati na pacijente.

Prof. dr Tomislav Preveden, infektolog Kliničkog centra Vojvodine i predsednik Udruženja infektologa Srbije smatra da bi u slučaju sudara obe bolesti u jednom pacijentu posledice po njega bile ozbiljnije.

Foto: Profimedia

 

- Ako jedna osoba dobije i grip i kovid, to ćemo rešiti tako što ćemo, pošto imamo antivirusnu terapiju za grip, a za kovid još nemamo, tom terapijom i vakcinacijom da smanjimo širenje gripa, i pretvorimo ga u lakši i srednje težak oblik. Na raspolaganju imamo efikasne vakcine protiv gripa i protiv korone, i savet je da se što veći broj ljudi vakciniše protiv obe infekcije, jer vakcina protiv kovida ne štiti od gripa, i obrnuto - rekao je dr Preveden.

Istog mišljenja je i prof. dr Nada Kuljić Kapulica, mikrobiolog. U vakcinaciji je ključ, a činjenica je da ako neko oboli od obe bolesti u isto vreme, mora imati težu sliku.

Foto: I. Marinković

 

- Ako se u jednom čoveku sudare grip i korona, iliti ako dođe do dualne infekcije, očekuje se kod pacijenta teža klinička slika i tok bolesti - rekla je ona i dodala da je njeno iskustvo pokazalo da inače kad se sudare dva virusa, jedan uvek pobedi, pa se tako prošle godine grip povukao:

- Grip će se ove godine malo bolje držati i biti učestaliji. Sada imamo jedan slučaj, ali je njegova ekspanzija obično oko Nove godine, pa je sad vreme da se vakcinišu svi oni koji nisu, a trebalo bi.

(Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".