Baranec je to rekao komentarišući ispitivanja sa fregate „Admiral Gorškov“.

- Ovu raketu na Zapadu su već nazvali "ludom" i priznali da zbog brzine leta nemaju protivvazdušnu, protivraketnu odbranu. Dakle, u ovom trenutku možemo reći da je projektil "Cirkon" idealno oružje - rekao je Baranec za "Sputnjik".

Podsećamo, posada fregate Severne flote "Admiral Gorškov" u okviru završetka ciklusa testiranja hipersoničnog raketnog naoružanja izvela je još jedno probno gađanje hipersoničnom raketom "Cirkon", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto: Tanjug/AP, Jutjub printskrin/Defense TV

 

Raketa je lansirana iz Belog mora. Prema podacima objektivne kontrole, let hipersonične rakete bio je u skladu sa zadatim parametrima. "Cirkon" je uspešno pogodio obalsku metu na poligonu Čiža u Arhangelskoj oblasti.

Brodovi i avijacija Severne flote su bili zaduženi za obezbeđivanje vodenog područja tokom vežbi.

"Cirkon" je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. Ona može podjednako efikasno da pogađa ciljeve na kopnu i na vodi. Maksimalna brzina je oko 2,65 kilometra u sekundi na visini od 20 kilometra ili više od 10.000 kilometara na sat. Maksimalni domet rakete je 1.000 kilometara.

(Novosti onlajn)