U upozorenju na potencijalne rizike za ulagače Banka je dovela u pitanje postoji li inherentna vrednost najistaknutije digitalne valute, čija je vrednost ove godine porasla na blizu 50.000 dolara po komadu, prenose britanski mediji.

Početkom novembra bitkoin je dostigao rekordnu vrednost od 67.000 dolara, ali je nakon toga vrednost drastično pala nakon što su se prvi put pojavile vesti o novoj varijanti korona virusa, Omikronu.

Bitkoin je stabilizaciju doživeo tek prošle nedelje.

Zamenik guvernera Ser DŽon Kanlif rekao je da Banka mora biti spremna na rizike povezane s porastom kriptoimovine nakon brzog rasta njene popularnosti.

"Cene mogu prilično varirati i bitkoin bi teoretski ili u praksi mogao pasti na nulu", rekao je on za BBC.

Tržišna kapitalizacija kriptoimovine udesetostručila se od početka 2020. godine na oko 2.5 milijardi dolara što predstavlja oko 1 posto globalne finansijske imovne.

Oko 0,1 posto bogatstva britanskih domaćinstava nalazi se u bitkoinu i sličnim kriptovalutama, kao što su etereum i binans koin.

Čak 2,3 miliona ljudi drži neku kriptovalutu, u prosečnom iznosu od oko 330 funti svaki.

Odbor banke za finansijsku politiku, osnovan nakon finansijske krize 2008. godine radi praćenja rizika, saopstio je u ponedeljak da postoji mala direktna pretnja stabilnosti finansijskog sistema Velike Britanije od kriptovaluta.

Međutim, odbor je upozorio da bi, uz trenutni brzi tempo rasta, takva imovina mogla postati više povezana s tradicionalnim finansijskim uslugama i verovatno bi predstavljala brojne rizike.

Objavljujući svoju redovinu proveru stanja finansijskog sistema, Banka je rekla da bi glavne institucije trebalo da oprezno pristupe usvajanju kriptovaluta i da bi trebalo da obrate veliku paznju na njihove razvoje na tržištu.

"Potrebni su poboljšani regulatorni okviri i okviri za sprovođenje zakona, kako na domaćem tako i na globalnom nivou, kako bi se uticalo na razvoj na ovim brzorastućim tržištima i kako bi se upravljalo rizicima te podstakle održive inovacije i zadržalo šire poverenje u integritet i finansijski sistem", navodi se u saopstenju Centralne engleske banke