Vlasta se pojavio u scenama glumcem Leonom Lučevim, koji se našao u ulozi Jovče, Hadži Trifunovog sina. Tanasije je u Velisavljevićevoj interpretaciji naizgled nevešti pomoćnik, promućurni i mudri "mali čovek", a Vlastina gluma odiše svim kvalitetima, po kojima smo ga znali decenijama. Velikan glumišta bio je vitalan i nadahnut i u svojim poslednjim danima.

Velisavljevićev život nije bio lak. Godine 1943., kada je imao samo 17 godina, odveden je u koncentracioni logor Dortmund Herde u Nemačkoj, odkle je pobegao 1944.

Foto: Z. Knežević

 

U Beogradu je preživeo savezničko bombardovanje, glad i siromaštvo. Po završetku rata pokušao je da pobegne u Ameriku, ali u toj nameri nije uspeo. Uhapšen je i odveden u zatvor koji se tada nalazio na beogradskoj Adi.

Sledeće hapšenje usledilo je 1950. godine - tada je odveden u zatvor na Banjicu, odakle je potom prebačen na Goli otok. Na ozloglašenom ostrvu proveo je tri godine. Godine 1953. rehabilitovan je i vraćen u Beograd. Zbog njegove prošlosti vrata pozorišta bila su mu dugo zatvorena.

Nakon što je konačno dobio priliku da glumi, Vlasta je u višedecenijskoj karijeri igrao u 45 dugometražnih filmova, 61 televizijskom filmu i 57 serija. Na filmskom platnu prvi put se pojavio 14. jula 1959. godine u ratnoj drami "Noći i jutra" u režiji Pjera Majhrovskog.

Serija "Nečista krv", koja je izazvala veliko interesovanje emituje se na RTS-u, subotom i nedeljom u večernjim terminima.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".