Ružica je prvu ulogu odigrala u filmu "Doktor" 1957. godine i od tada joj je karijera krenula uzlaznom putanjom. Ostvarila je zapažene uloge u brojnim serijama i filmovima kao što su "Užička republika", "Tesna koža", "Bokseri idu u raj", "Žikina dinastija", "Srećni ljudi", "Zona Zamfirova", "Greh njene majke" i drugim.

Foto: N.Fifić

 

Kako je svojevremeno ispričala medijima, Ružica je stalno strepela kako će odigrati ulogu i bila je veoma nesigurna.

- Stalno sam strepela da li ću moći da savladam zadatke koji su mi dati i hoće li me neki reditelj ponovo angažovati, što je ostavilo posledice. Moja nesigurnost bila je ogromna. A oni koji su imali svoje uticajne muževe i fanove, ponašali su se drugačije. Bili su sigurni da će, čak i ako upropaste predstavu, ipak dobiti sledeću ulogu. Ali, za nas koji nismo imali nikakvu podršku, to je bilo pitanje života i smrti. Stalno je bilo moram, a u umetnosti nema moranja jer je ona Božji dar. Važne su i okolnosti jer sam se ja, izgleda, sudbinski našla u tom vremenu, postala glumica crnog talasa i zapamćena sam po likovima tih žena sa dna, što sam teško prebolela. Stidela sam se što se pokazujem u tako nepovoljnom svetlu, ali eto, to je negde obeležilo moju ličnost. Jer, kada bi me ljudi videli privatno, govorili su: ‘Jao, pa vi niste tako ružni i prosti’. Nije mi bilo lako da igram te uloge. Sećam se da sam kupila te cake po železničkim stanicama, čak i na Pigalu u Parizu kada sam skinula jednu uličarku i plasirala ono što je ona govorila u komadu LJubomira Simovića Čudo u Šarganu. Mira Trailović nije mi dozvolila da stavim ćelavu periku zbog uloge, što sam silno želela, ali čim je posle premijere prestala da me kontroliše, ja sam je stavila. Tvrdoglavost me je mnogo koštala u životu, ali moja priroda je takva i uvek govorim istinu – ispričala je ona svojevremeno.

Foto: N.Fifić

 

Proslavljena glumica odlučila je da nema dece iako je bila u srećnom braku sa Miroslavom Lukićem. Razlog nikada nije krila. Kako je sama objašnjavala, majčinstva se odrekla iz želje da bude slobodna jer je odrasla u veoma teškim uslovima.

NJen suprug Miroslav Lukić jednom prilikom je ispričao kako je poslednja glumičina želja bila da je on nikada ne zaboravi. 

- Samo da me ne zaboraviš - rekla mu je Ružica na samrti.

(Objektiv)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".