Dobro je poznato da je on mnogim estradnim zvezdama pomogao u karijeri predstavljajući ih široj publici u svojim emisijama, međutim, u jednom trenutku tokom devedesetih godina prošlog veka, Minimaks je "zaratio" sa estradom.

Zbog njegovog komentara da se narodnjaci ne oglašavaju o društvenim problemima, to jest, o protestima studenata protiv tadašnjeg režima, zato što su bogati i lepo žive, te im do promena nije ni stalo, estradni umetnici burno su reagovali. Tekst o ovom sukobu, u kojem su o Minimaksovoj prozivci govorili Zoran Kalezić, Snežana Đuriđić, kao i pokojna Merima NJegomir, prenosimo u celosti:

"Popularni Minimaks se strašno zamerio narodnjacima! Godinama je sa njima sjajno sarađivao i po svetu tezgario, a kako sada stvari stoje, ubuduće će o tome moći samo da sanja! Tako mu bar obećavaju mnoge estradne zvezde. Gotovo preko noći, prijatelj zvezda je postao meta njihovog gneva. Da se odnosi na relaciji Minimaks - zvezde ozbiljno zaoštravaju, dokaz je i nedavno održan sastanak članova Udruženja estradnih umetnika i izvođača. U sredu, 28. januara, jedina tačka dnevnog reda bio je - Minimaks!

Foto: Arhiva TV Novosti

 

Čime je to Mića ovog puta zaslužio da se nađe u žiži interesovanja kako poznatih, tako i njihovih i svojih obožavalaca? Pre nekoliko dana je u novinama rekao da se pevači i estradni umetnici ne oglašavaju povodom aktuelnih događaja (studentski protest, lupanje u šerpe, šetnje i ostalo) jer nemaju razloga za to. Ne gladuju, odlično zarađuju, žive kao grofovi i lordovi, a većina bi ih želela da ovako ostane zauvek! Nije da nema još onih koji mesle kao Mića, ali...

"Izdržavali smo ga"

- Godinama Minimaks živi na grbači nas pevača. Mi smo ga izdržavali! Ne možemo da dozvolimo da taj samozvani veliki humorista blati našu profesiju! Koga on zastupa? U čije ime govori? Šta je on, svetac koji je sa neba sišao na zemlju, da bi nama delio packe? Dok smo mi odrađivali na hiljade humanitarnih koncerata i pomagali da se bar neke rupe u društvu zakrpe, šta je on radio? Prodavao se, menadžerisao, muvao i zgrtao pare! i to sve pričajući otrcane viceve kakve bi mogla i moja baba da ispriča. Iživljavao se na nama i poturao na estradu kojekakve nemoralne tipove. A sad pljuje po nama i skuplja nekakve poene dičeći se time što pomaže ženi da lupa u šerpe! - besan je Zoran Kalezić, predsednik Udruženja.

Foto: Anđela Stevanović

 

Nije samo što je Mića pričao šta ne treba, odnosno ono što se nekima ne sviđa, nego su njegove reči, izgleda, povukle čitav lanac neprijatnosti koje našim ljubimcima zagorčavaju živote. Nije im baš prijatno kada ih neko pozove telefonom i pita: "Kako vas nije sramota?" A takvih poziva, začinjenih često i uvredama, sve je više. Još je gore kada stakla na automobilima nađu razbijena...

Sve u svemu, na pomenutom sastanku pljuštali su "komplimenti" upućeni nekad voljenom Mići. Od toga da je "ceo život jajario", "da sebi nikad ni gaće nije kupio", do toga da je on "najveći proizvođač kiča na estradi jer se samo uz njegovu pomoć, za debele pare, moglo napraviti ime." Rekao je Kalezić Minimaksu i u lice, tačnije, u telefonskom razgovoru šta misli o njemu i njegovim rečima i čvrsto mu obećao da će mu vratiti milo za drago kad-tad.

Foto A.S.

 

- Niti sam kukavica, niti me je strah da kažem šta mislim. Međutim, privatna je stvar svakoga od nas da li je uz studente ili nije. Ako bi nas studenti pozvali u studentski dom, mi bismo im rado pevali, kao što smo činili mnogo puta do sada. Ali, šta ćemo na ulici? Ja demokratiju shvatam drugačije, ali ovde nije u pitanju naš odnos prema studentima, već taj čovek koji lovi u mutnom. Kao vanstranačko udruženje, mi nemamo ni prava, ni ovlašćenja da zauzmemo ikakav stav - nastavio je Kalezić, dodajući da smatra da demokratskom voljom izabran predsednik države mora da se poštuje.

"Lukavo se uvukao među nas"

Kolege su Kalezića, svog predsednika, neprekidno podržavale, osuđujući Minimaksov postupak i zaričući se da se nikada u nekoj njegovoj emisiji neće pojaviti i da mu više neće biti pokriće za uzimanje para anonimusima i sponzorima. A ako u emisijama ne bude njih, niko ih neće ni gledati pa se nikom neće isplatiti da se u njima reklamira, niti da ih sponzoriše. Nekoliko puta se ponavljalo da nije njihovo ni da podržavaju, ni da osuđuju studente, da se oni ne bave politikom. Kao dobre diplomate, koje ne bi da se nikom zamere, svoja lična mišljenja su pokušali da sačuvaju za sebe.

- Nisu nas prozvali studenti, već Minimaks. Zato i nećemo o njima, već o njemu. Ne treba da se politički iskazujemo. Na Mićine reči smo reagovali zato što nas je zabolela neistina. Neka se javi neko kome smo nešto ukrali ili koga smo opljačkali. Nismo mi protiv boljeg sutra, ali šta ćemo na ulici - pitala se Snežana Đurišić.

Foto: Igor Marinković

 

Revoltirana je bila i Merima NJegomir.

- Nije tačno da baš nama ova situacija odgovara. Mi smo među najugroženijima jer ni mi nemamo posla! A u doba rata, mi smo najviše dali narodu. Išli smo na humanitarne koncerte, kupovali lekove... Eto, juče, na Savindan, beslpatno sam pevala na dva mesta. I da znate, nismo mi "narodnjaci" već umetnici koji pevaju narodnu muziku. Naša je stvar da li ćemo šetati, a ako se Minimaksu šeta, neka šeta!

U međuvremenu, Minimaks je izjavio da je prestao da šeta. Posle kratke pauze, ponovo je proradio. Šta li će ako mu ponestane zvezda? Da li će prekid ljubavi između njega i pevača biti privremen ili trajan?

Foto: Arhiva TV Novosti

 

- Neka sve kolege koje se pojave u emisiji pog površnog pljuvatora znaju da im više nisam predsednik. Mi smo umetnici, a ne neke tamo sumnjive kozmetike, kojima je, da bi se prodale, potrebna njegova moć. On sada žali što je vreme provodio sa nama, a ne sa Pavićem ili Bećkovićem. Ne znam samo da li bi oni njega prihvatili u svoje društvo. Ne znam ni čime bi se taj čovek bavio da se lukavo nije uvukao u našu profesiju - reče na kraju Kalezić, dodajući da Udruženje treba zvanično da osudi Minimaksove reči kojima vređa njihovu časnu profesiju."

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj članak je izašao u "Saboru", 3. februara 1997.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".