- Da imamo treći nuklearni arsenal, taktično nuklearno naoružanje, više od milion vojnika, stratešku avijaciju... Trebalo je da sačuvamo taktičko nuklearno naoružanje - izjavio je general televiziji „Ukrajina 24“.

Smeško je sugerisao da bi pri takvim uslovima Ukrajina mogla da se „suprotstavi“ Moskvi bez pomoći spolja.

Bivši šef Službe bezbednosti Ukrajine se žalio da partneri iz SAD i Evrope ne pružaju dovoljnu pomoć. Prema njegovom mišljenju, trebalo je da saveznici urade mnogo više „u skladu sa zaslugama Ukrajine pred zapadnim zemljama 1991. godine“.

Kijevski političari i javne ličnosti redovno istupaju sa agresivnim antiruskim izjavama. Tako je bivši poslanik Vrhovne rade Borislav Bereza pozvao da se sačeka politička kataklizma u Moskvi kako bi se osvojio Krim, a nacionalista Dmitrij Jaroš je pretio da će zauzeti Krasnodarski kraj, Voronjež i deo Rostovske oblasti.

Pisac i filozof Petr Kraljuk je objavio nekoliko članaka u kojima je pretendovao na velike teritorije koje su u sastavu Rusije. Među njima je, između ostalog, Primorje, Habarovski kraj, Volgogradska i Saratovska oblast.

U poslednje vreme zapadni mediji aktivno govore o tome da Rusija navodno priprema napad na Ukrajinu. Iz Kijeva su prvo demantovali tu informaciju i saopštili su da ne primećuju povećanje brojnosti ruskih snaga na granici, ali su kasnije i oni počeli da govore o planiranom napadu. Moskva je više puta odbacivala ove navode, ističući da se tako opravdava razmeštanje kontingenta NATO u blizini ruskih granica.

Direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin je podvukao da se nikakva invazija ne planira. Ove napade je nazvao zlonamernom propagandom američkog Stejt departmenta. Pored toga, kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, NATO postepeno uzima Kijev pod svoju kontrolu.

(Sputnjik)