„Utvrditi spisak robe, poreklom iz EU i njenih članica, SAD, Kanade, Norveške, Albanije, Islanda, Severne Makedonije, Ujedinjenog Kraljevstva, Crne Gore, Švajcarske, zabranjene za uvoz na teritoriju Belorusije i prodaju na teritoriji Belorusije“, navodi se u dokumentu, objavljenom na portalu pravnih informacija.

Za samo 10 meseci ove godine, Belorusija je iz pomenutih zemalja koje ''sprovode diskriminacionu politiku'' uvezla hranu u vrednosti od preko 530 miliona dolara, precizirali su u dokumentu.

Na listi hrane čiji je uvoz zabranjen našle su se mesne prerađevine, so, konditorski proizvodi, mleko, orasi, voće, žive svinje, a neće obuhvatati hranu za bebe i neke druge artikle.

Napominje da će istovremeno biti preduzete mere kako bi se obezbedila ravnoteža na potrošačkom tržištu, između ostalog i pomoću proizvoda domaće proizvodnje. Roba koja se ne proizvodi u Belorusiji, a čiji je uvoz zabranjen, biće zamenjena robom iz prijateljskih država, navodi pres-služba.

Embargo stupa na snagu u novoj godini, a važi šest meseci, a u slučaju dalje negativne dinamike odnosa lista zabranjenih proizvoda, može se dopuniti.