Saopštenje Srpske pravoslavne crkve glasi:

''Primili smo mnoštva oštrih protesta i negodovanja povodom jučerašnje objave nemačke političarke Viole fon Kramon, date posle razgovora sa Episkopom diseldorfskim g. Grigorijem, da u Nemačkoj ne postoji Srpska Pravoslavna Crkva, te smo odgovorni da, istine radi, izjavimo: 

Srpska Pravoslavna Crkva postoji u Nemačkoj, kao deo jedne,  nedeljive  autokefalne Srpske Patrijašije. Ustav Srpske Pravoslavne Crkve i uredbe važe kao i bilo gde na njenom kanonskom području i na teoritoriji Nemačke, a sva crkveno-jerarhijska tela su obavezna da se po njima upravljaju. Na osnovu Ustava Srpske Pravoslavne Crkve odgovarajuće crkvene vlasti postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, a Sveti Arhijerejski Sabor postavlja i, po potrebi, razrešava eparhijskog arhijereja.'', stoji u saopštenju Srpske pravoslavne crkve.

Podsetimo, Viola fon Kramon je putem društvenih mreža obavestila svoje pratioce da je razgovarala sa episkopom dizeldorfskim i cele Nemačke Grigorijem, a u odgovoru je iznela stav da SPC ne postoji.