U većini evropskih zemalja zaključivanja ocena na polugodištu u školama nema, a to je ukinula i susedna nam Hrvatska. Sada je inicijativa za to pokrenuta i u Srbiji.

Naime, Forum beogradskih gimnazija juče je uputio zahtev Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da razmotri mogućnost izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju u cilju ukidanja zaključivanja ocena na kraju prvog polugodišta. 

Kako je za 24sedam objasnio Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija, ovo bi se odnosilo na srednje škole, ali ne isključuje se mogućnost da, ukoliko neko tako proceni, time budu obuhvaćeni i osnovci.

Kako ističe, pandemija je pokrenula ovo pitanje jer se prošle godine na polugodištu, kao što će biti i ove, samo jurilo za ocenama, a zapostavljalo se ono što je zaista važno - znanje.

- Prethodna i tekuća školska godina pokazale su potpunu nepredvidivost u pogledu načina pohađanja nastave i u ocenjivanju učenika zbog složenih epidemioloških uslova, i ta neizvesnost nužno je nametala i konstantnu jurnjavu za ocenama. Sve se svelo na ispunjavanje birokratskih formi.

Kako objašnjava sagovornik, iskustvo pokazuje, a posebno otkako postoje e-dnevnici, da je potpuno nesuvislo zaključivati ocene, jer roditelji svakako mogu da svakog dana vide ocene. 

- To je, verujte, stres i za decu i za nastavnike. Nakon ovog predloga trebalo bi da se otvori društvena rasprava, da se svi izjasne da li su za to. Posle toga to ide u Vladu Srbije, koja nakon usvajanje predlog šalje u Skupštinu. To je, kao i za svaki zakon, krajnja instanca.

Prethodno je Vlada već tražila smanjenje broja ocena, tačnije da učenici na polugodištu moraju da imaju tri, a ne četiri ocene, kao što je trenutno. 

Forum beogradskih gimnazija je, međutim, tražio dopunu. 

- Mi smo tražili da broj ocena bude proporcionalan broju predmeta. Ako u srednjoj školi đak ima dva puta nedeljno čas iz određenog predmeta, trebalo bi da ima dve ocene, ako ima nedeljno tri predmeta, onda tri ocene, ako pak četiri puta pohađa taj predmet, onda da ima četiri ocene. Videćemo šta će sa tim biti - ističe Markov.

(24sedam)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".