Pre 30 godina, 7. Decembra 1991., na Sljemenu pored Zagreba je likvidirana porodica Zec, bračni par Mihajlo i Marija i 12-godišnja Aleksandra. Ovo je jedan od najsurovih zločina prema Srbima koji su počinili pripadnici paravojne formacije Merčepovci.

Zagrebačka porodica Zec - otac Mihajlo, supruga Marija i njihova dvanaestogodišnja kći Aleksandra - likvidirani su vatrenim oružjem u noći na 8. decembra 1991. Imućni zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je kada je pokušao da pobegne iz svoje kuće u zagrebačkom kvartu Trešnjevci u koju su oko 23 sata upale naoružane osobe, a njegovu suprugu i maloletnu kćer ubice su odveli do planinarskog skloništa doma Adolfovac na Sljemenu i tamo ih pogubili. Nakon smaknuća, mrtva tela su prekrili smećem.

Nedugo nakon što je policija pronašla tela, uhapšeni su pripadnici Merčepove grupe- Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović - od kojih su neki pred istražnim sucem priznali ubistva, ali na suđenju je utvrđeno kako pred istražnim sucem nisu imali advokata, a što su po zakonu za toliko teško delo morali imati pa su njihovi raniji iskazi izbačeni te su oni oslobođeni. Pravosuđe nije procesuiralo počinitelje zločina, a Aleksandra, Marija i Mihajlo pokopani su u Gornjoj Dragotinji pokraj Prijedora, rodnog mesta Mihajla Zeca.

Komemoraciju ubijenim danas zajednički organizuju SNV i antifašistička liga, uoči komemoracije potpredsednik Vlade RH Boris Milošević je istakao:

- Izražavam zgražavanje prema ovakvom strašnom zločinu jer je ubijena skoro cela jedna porodica isključivo iz etničkih motiva, samo zato što su bili Srbi. Podnećemo inicijativu da jedna od ulica ili trgova u Zagrebu ponese ime ubijene porodice Zec kako bismo mogli održati sećanje na njihovu žrtvu ali i na sve druge žrtve zločina iz mržnje- istakao je Milošević koji je i prvi predstavnik Vlade koji je prošle godine učestvovao na ovoj komemoraciji.

Komemoraciji su ove godine najavili prisustvo i predsednik SDSS-a Milorad Pupovac i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".