Ovim zakonom predlaže se povećanje finansijskih izdvajanja na ime prava na pomoć za opremu novorođenčeta, kao i proširenje obuhvata pravom na dodatak na decu i na prvo dete, piše Srpskainfo.

Prema Predlogu zakona, iznos pomoći za opremu novorođenčeta, koja se isplaćuje za svako novorođeno dete u porodici u Republici Srskoj, povećava se sa sadašnjih 250 KM na 500 KM. Takođe, Predlogom zakona uvodi se dodatak na decu za prvo dete u porodici u visini od 18 odsto od najniže plate u Republici Srpskoj, a što će iznositi 97,20 KM.

Imajući u vidu socijalno-ekonomske uslove života porodica postojećih korisnika dodatka na decu, predlaže se i povećanje davanja za ostvarivanje ovog prava za drugo, treće i četvrto dete, kao i za decu iz osetljivih kategorija, čime bi se olakšao deo ekonomskog tereta podizanja dece u ovim porodicama. Predlogom zakona se predviđa nominalno povećanje iznosa dodatka na decu za drugo i četvrto dete za po 100 odsto u odnosu na sadašnji iznos, što će iznositi po 97,20 KM. Predviđa se i povećanje iznosa dodatka na decu za treće dete na iznos od 26 odsto od najniže plate u Republici Srpskoj, odnosno 140,40 KM, kao i dodatka na decu za osetljive kategorije dece na iznos od 32 odsto od prosečne plate, a što će nominalno iznosti 172,80 KM.

Takođe, donošenjem ovog zakona, predviđeno je povećanje iznosa naknade za pomoć roditelju-negovatelju ili negovatelju sa sadašnjih 25 odsto od osnovice, odnosno najniže plate u Republici u prethodnoj godini, na iznos od 100 odsto od osnovice, te će ova naknada iznositi 540 KM. To predstavlja neposrednu finansijsku podršku porodici u kojoj odrasta dete sa smetnjama u razvoju.

(Srpska.info)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".