Novi dizajn će osmisliti panel savetnika koji će biti sazdan od eksperata iz mnogih područja - od umetnika i dizajnera do fizičara i arheologa, a novčanicama će se promeniti izgled kako bi postale pristupačnije Evropljanima svih starosnih grupa i kultura, prenosi britanski Telegraf.

Nakon što panel osmisli nova vizuelna rešenja, ECB će ih dati na javnu raspravu. Uslediće konkurs nakon kojeg će se održati dodatne konsultacije, a konačnu odluku o izgledu novih evro novčanica doneće Upravno veće ECB-a, telo koje inače donosi odluke o kamatnim stopama i sličnim pitanjima.

Foto: Tanjug/AP

 

Neće se ukidati novčanice

Odluka o redizajnu dolazi nakon što je odluka ECB-a o mogućnosti implementacije novog digitalnog evra zabrinula mnoge i potencijalno nagovestila smrt fizičkog novca.

 

Lagardova je naglasila da se novčanice neće ukinuti.

"Novčanice ostaju. One su taktilni i vidljivi simbol zajedničke Europe, pogotovo u vremenima krize, a još su uvek izuzetno tražene. Nakon 20 godina, vreme za reviziju izgleda naših novčanica kako bismo ih učinili pristupačnijima Evropljanima svih starosnih skupina i kultura“, rekla je Lagardova.

Foto: Tanjug/AP

 

Trenutno je u opticaju 27,6 milijardi evro novčanica koje vrede više od 1,5 biliona evra.

Najviše je novčanica od 50 eura, kojih ima 13,4 milijardi, a slede ih novčanice od 20 evra, kojih ima 4,5 milijardi. Novčanica od 100 evra ima dve milijarde, a isto je toliko i novčanica od 10 i pet evra. Novčanice od 200 i 500 su ređe, a svakih ima po jednu milijardu, preneo je B 92.

Centralne banke zemalja Evrozone prestale su 2019. godine da izdaju novčanice od 500 evra jer je postojala bojazan da ih kriminalci koriste za efikasno prebacivanje velikih količina gotovine.

(Sputnjik)