Sjedinjene Države i većina nacija Evropske unije bojkotuju ceremoniju inauguracije Vladimira Putina u Kremlju, koji je na izborima u martu osvojio još jedan predsednički mandat. Ali, očekuje se da će Francuska i neke druge zemlje EU poslati izaslanika uprkos apelima iz Kijeva.

Vladimir Putin položio je zakletvu za predsednika Ruske Federacije danas u Moskvi, čime zvanično otpočinje njegov peti šestogodišnji mandat.

Inauguraciji prisustvuju članovi Vlade, poslanici Državne dume i Saveta Federacije, rukovodioci predsedničke administracije, sudije Ustavnog suda, predstavnici diplomatskog kora i drugi.

Bojkot inauguracije

Na ceremoniju je pozvano ukupno oko 2.600 zvanica, a patrijarh moskovski Kiril je, na dan inauguracije ruskog predsednika Vladimira Putina, služio moleban zahvalnosti.

Ali neće svi doći, a različiti odgovori zapadnih sila samo naglašavaju podele oko toga kako se ponašati prema ruskom lideru, piše Rojters.

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Ne, mi nećemo imati predstavnika na njegovoj inauguraciji. Svakako nismo smatrali te izbore slobodnima i pravičnima, ali on je predsednik Rusije i nastaviće u tom kapacitetu – rekao je ranije Metju Miler, portparol američkog Stejt departmenta.

Bez Britanije i Kanade

Velika Britanija i Kanada su ranije rekle da neće poslati nikog da prisustvuje ceremoniji, do koje dolazi dan nakon što je Rusija u ponedeljak objavila da će održati vežbe sa taktičkim nuklearnim oružjem, a kojima se nada da će ohladiti "usijane glave" na Zapadu.

Putin, koji je na vlasti više od dve decenije, je na predsedničkim izborima u martu odneo ubedljivu pobedu i osvojio svoj peti predsednički mandat na šest godina. Za Putina je glasalo više od 87 odsto ljudi.

Bez ambasadora EU na ceremoniji

Portparol EU Peter Stano je najavio da ambasador Unije u Rusiji neće prisustvovati ceremoniji, u skladu sa stavom većine zemalja članica bloka. Jedan evropski diplomata je ranije rekao da će 20 članica EU bojkotovati dešavanje, ali da se očekuje da je njih sedam poslalo svog predstavnika, uključujući Francusku.

 

Nemačka ne dolazi, ali se očekuju predstavnici Francuske, Mađarske i Slovačke

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova je reklo u ponedeljak da neće prisustvovati.

Nemačka je, naime, povukla svog ambasadora iz Rusije Aleksandra Grafa Lambzdorfa “radi konsultacija”, nakon što je Berlin optužio Moskvu za hakerske upade u sisteme kompanija iz tehnološkog i sektora odbrane, kako je saopšteno u ponedeljak iz Ministarstva. Dodali su da Berlin neće imati svog predstavnika na Putinovoj inauguraciji.

Za razliku od Nemačke, koja neće poslati predstavnika, trebalo bi da je francuski ambasador u Rusiji prisutan na ceremoniji, kako je ranije najavljeno. Sem Francuske, očekuju se i predstavnici Mađarske i Slovačke.

- Francusku će predstavljati njen ambasador u Rusiji – rekao je ranije Rojtersu diplomatski izvor iz Pariza, naglašavajući podele zapadnih zemalja u vezi pristupa Rusiji.

Baltičke zemlje: "Ovo nije prihvatljivo"

Baltičke države, koje više nemaju diplomatske izaslanike u Moskvi, takođe su ranije kategorički isključile prisustvo inauguraciji.

- Smatramo da se izolacija Rusije – a posebno njenog zločinačkog lidera – mora nastaviti. Učestvovanje na Putinovoj inauguraciji nije prihvatljivo za Litvaniju. Naš prioritet ostaje podrška Ukrajini i njenom narodu koji se bori protiv ruske agresije – rekao je ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelius Landsbergis.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Belgijski ambasador u Rusiji Mark Mikielsen takođe ne prisustvuje inauguraciji Putina, rečeno je "RIA novostima" u Ambasadi Belgije.

Stiven Sigal na Putinovoj inauguraciji

U međuvremenu, poznate ličnosti iz javnog života takođe su pozvane na ceremoniju u Moskvi. Kako prenose agencije, glumac Stiven Sigal – kojeg je Putin prošle godine odlikovao Ordenom prijateljstva - stigao je u Kremlj, gde je prisustvovao inauguraciji.

Glumac je i 2018. bio među onima koji su pozvani na polaganje zakletve Putina za predsednika, navode “RIA novosti”.

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina održana je danas, čime je zvanično započeo njegov peti šestogodišnji mandat. On je na predsedničkim izborima u Rusiji održanim od 15. do 17. marta osvojio 87,28 odsto glasova.

(Blic)

BONUS VIDEO: