Da je porodica svetinja i mala crkva, Danica Crnogorčević iznova ističe, kako kroz svoje pesme i intervjue, tako i kroz hrišćanski život koji vodi sa suprugom i četvoro dece. Pevačica nam je otkrila kako Vaskrs izgleda u njenom domu, te kako ga njihovi naslednici doživljavaju.

Foto: ATA images

 

Kako se u vašem domu slave Vaskršnji praznici?

- Ono oko čega se vodimo u toku čitavog posta, zapravo od samog početka pa sve do kraja, jeste odlazak na bogosluženja u Crkvu, gde se sabiramo svi. Sa decom uvek sve prođe u radosti, jer se dočekuje naš najveći pravoslavni praznik, Vaskrs. To je smisao naše vere. Iz godine u godinu, kako dečica rastu, pokušavam da im objasnim šta je to što nas čini hrišćanima.

Verujemo da su deca najradosnija zbog rituala i običaja?

- Najviše deca, ali recimo kada je strasna sedmica mi odrasli to stvarno proživljavamo, odnosno svesni smo stradanja, te nismo toliko radosni. Međutim, kada odžvone zvona i dođe Vaskrs, sreći nema kraja, te se definitivno najviše raduju dečica, pa i mi sa njima.

Kako se slavilo dok ste bili mali?

- Nije se mnogo promenilo, jedino tehnike farbanja jaja. Ranije se farbalo tradicionalno sa voskom, u pretežno samo crvenoj boji, dok danas...puno tehnika, dekupaž, šareno. Moja majka je uvek farbala voskom i u lukovini, to mi je najlepše.

Foto_: Printskrin/Instagram/danica_crnogorcevic

 

Da li je život sa sveštenikom uneo novi pogled na suštinu praznika?

- To je veliki blagoslov, da u porodici postoji svešteno lice. To je zaista poseban blagoslov za našu đecu, a i moje malenkosti. Ja sam i ranije išla na bogosluženja, od svog ranog đetinjstva, kao i moj suprug, oboje smo vaspitavani u tom duhu. Svaka porodica je mala crkva. Bitno je da se svi odnosimo prema porodici kao prema jednoj zajednici, svetinji.

 

Blic