Ministar prosvete Branko Ružić rekao je za RTS da su ekskurzije teoretski moguće ukoliko je škola u zelenoj zoni, kao i lokalna samouprava odnosno destinacija u kojoj ekskurzija odnosno nastava u prirodi treba da se održi, ali je to suštinski mnogo komplikovanije izvesti.

Iz Ministarstva prosvete objašnjavaju da se ekskurzije, izleti, rekreativna nastava i nastava u prirodi za vrtiće, osnovce i srednjoškolce mogu realizovati samo pod uslovom da su i obrazovne ustanove i destinacije putovanja u zelenoj zoni.

Foto: Tanjug

 

- Tim za škole ima stav da se organizacija ekskurzija i nastave u prirodi u trenutnim epidemiološkim uslovima mogu realizovati samo u slučaju da škola koja organizuje putovanje izvodi nastavu po zelenom modelu, a sredina u koju se putuje u zelenoj zoni. Potrebno je da se direktori škola obrate nadležnim zavodima za javno zdravlje neposredno pred realizaciju putovanja (najranije sedam dana) i provere da li se škola nalazi u zelenoj zoni i da li se lokacija nastave u prirodi, izleta ili ekskurzije nalazi u zelenoj zoni. Ako se promeni epidemiološka situacija, putovanje će se odložiti, a to se reguliše aneksom ugovora. Maturske ekskurzije se ne mogu realizovati van Srbije - navode iz ministarstva.

Foto: Tanjug/AP

 

Podsećaju i da je izmenjena Uredba o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano zbog kovida, te je na osnovu te izmene zamensko putovanje moguće iskoristi najkasnije do 31. decembra 2022:

- Ukoliko se putnik odluči za povraćaj iznosa koji je uplatio za nerealizovano putovanje, organizator putovanja dužan je da izvrši povraćaj uplaćenih sredstava najkasnije do 1. februara 2023. Škole i agencije, u saradnji s roditeljima, doneće odluku o načinu regulisanja sklopljenih ugovora o putovanjima.

(Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".