Putin je rođen u Lenjingradu (današnji Sankt Peterburg) 7. oktobra 1952. godine.

NJegov otac zvao se Vladimir Spiridonovič Putin i bio je regrutovan u Sovjetsku mornaricu da služi na podmornici početkom tridesetih godina prošlog veka. Kasnije je služio u NKVD-u u saboterskoj grupi tokom Drugog svetskog rata.

Putinova majka zvala se Marija Ivanovna Putina (devojačko Šelomova), a bila je radnica u fabrici u Lenjingradu. Kada je rodila Vladimira, postala je domarka u zgradi da bi bila što bliže detetu.

Marija i Vladimir imali su dva sina pre Vladimira mlađeg, ali su obojica umrli kao deca, te je današnji predsednik Rudija postao mezimac. NJegov brat Albert preminuo je još kao beba, a Viktor je podlegao difteriji tokom nemačke opsade Lenjingrada.

 

 

Vladimir Putin rodio se kada su njegovi roditelji bili već u poznim godinama. Oboje su imali 41 godinu (rođeni 1911.), te je Vladimir odrastao kao jedinac. U mladosti se bavio sportom, sambom i džudoom, i bio je solidan učenik i student. Uvek je imao podršku u svojoj majci, koja ga je i krstila kad je bio mali, krišom od oca koji nije verovao u Boga.

Putinov otac preminuo je 1999. godine, a majka godinu dana ranije.

Sudeći po fotografijama koje se mogu naći na internetu, aktuelni predsednik Rusije likom veoma liči na svoju pokojnu majku.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".