Kako se navodi, oni pored obaveznog PCR testa i odlaska u karantin moraju i da se prijave na portal www.e-zdravlje.gov.rs .

- Svi strani državljani koji dolaze iz zemalja sa posebnim rizikom ili su u njima boravili tokom prethodnih 14 dana od dana planiranog ulaska u Srbiju u obavezi su da 48 časova pre dolaska u Republiku Srbiju izvrše prijavu dolaska korišćenjem sajta www.e-zdravlje.gov.rs, odeljak “Foreigners Surveillance Registration” - navodi se na sajtu Instituta "Batut".

Strani državljani prilikom ulaska u Republiku Srbiju, takođe treba da imaju dobijen imejl nakon prijave korišćenjem sajta www.e-zdravlje.gov.rs odeljak „Foreigners Surveillance Registration”, kao dokaz uspešnog prijavljivanja pre dolaska u Srbiju i popunjenu i svojeručno potpisanu Izjavu o saglasnosti o prihvatanju mere karantina u kućnim uslovima i obaveze testiranja o sopstvenom trošku, navodi se na sajtu "Batuta".

Foto: Tanjug/AP

 

Rizične zemlje su Južnoaftička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Putnici koji dolaze iz ovih zemalja ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, bez obzira na državu iz koje ulaze u Srbiju, testiraju PCR metodom odmah po sletanju na Aerodorom "Nikola Tesla", i borave u prostoru i izolaciji na aerodromu do dobijanja rezultata.

U slučaju pozitivnog nalaza, Hitna pomoć ih uz sve mere zaštite vozi u izolaciju u Kovid bolnicu "Batajnica".

Ako je nalaz negativan, izdaje se rešenje o kućnom karantinu i prevoz taksi prevozom uz mere pune zaštite do prijavljenog mesta boravišta u Srbiji. Na dnevnom nivou će se kontrolisati karantin od strane MUP-a.

Potrebno je i testiranje PCR metodom sedmog dana ili u bilo kom slučaju od pojave simptoma.

Negativan PCR test neće biti uslov da se izađe iz karantina od 14 dana, a testiranje se vrši o trošku osobe u karantinu.

Institut "Batut" je ove predloge uputio nakon što je omikron (B.1.1.529) Svetska zdravstvena organizacija označila kao zabrinjavajuću, a prema informacijama koje se objavljuju za sada pokazuje brojne mutacije, koje mogu biti u vezi sa većom zaraznošću i izbegavanjem imunskog odgovora stečenog nakon bolesti ili vakcinacije.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".