Preciznije, po njegovom modelu je Kovačević osmislio lik Đenke.

U pitanju je Kosta Novaković, čuveni predratni beogradski snimatelj i fotograf. On je imao studio u Kursulinoj ulici. Posećivale su ga devojke iz bogatih porodica, a on ih je slikao gole.

GREŠNICA BEZ GREHA

Grečnica bez greha, smatra se prvim jugoslovenskim erotskim filmom, a ujedno je i kapitalno ostvarenje Koste Novakovića, ali njegova poruka nije toliko progresivna. U filmu se radi o devojci koja se preseli sa sela u Beograd, postaje "moderna devojka" i biva zavedena od strane prefinjenog lopova koji pokušava da je obeščasti ali ona uspeva da mu pobegne i srećno se uda za svoju ljubav iz mladosti. Poruka filma glasi da sreća nije skrivena u velikom gradu već u pitomosti sela.

"KAD SE DVOJE UZMU I DOĐU KUĆI VALJDA SE LJUBE!"

Tehnika koju je "pravi Đenka" koristio i za ono vreme bila je prilično skromna, ali njegov pogled na umetnost zaista je bio sličan pogledu Kovačevićevog lika. 

Novaković je bio i fantastičan scenograf, pa je ta četiri različito obojena zida koristio kako bi brže i ekonomičnije snimao pošto je imao okretnu kameru i samo jednu rasvetu. Uz pomoć tih zidova imao je praktično četiri scene.

U njegovom studiju snimljene su lezbijske scene iz filma “Kralj čarlstona i vesele beogradske devojke”, kao i erotski film “Devojka koja čita”, a dokaz za to je upravo isto ukrašeni zid kakav je Novaković imao u svom studiju.

Taj studio je srušen u Drugom svetskom ratu.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".