Posle kratkog filma o Mrkonjićevom životu, za govornicu je izašao predsednik SPS-a i predsednik Narodne skupštine, Ivica Dačić.

- Teško mi je da držim govor posle ovoga što smo videli. Skup na kojem se opraštamo od našeg Milutina je državna komemoracija. To je odličan način da se oprostimo od njega u ime Srbije i njenog naroda. Mrkonjić je bio i komunista i socijalista, i inženjer i direktor i radnik i drug i gospodin. Bio je najveći drug među gospodom i najveći drug među gospodom - rekao je između ostalog Dačić.

- Život Milutina Mrkonjića je život ove zemlje. On je do poslednjeg dana bio simbol svega onoga što smo nasledili iz tog vremena, svega najboljeg iz perioda modernizacije i izgradnje. Na ličnom primeru je pokazivao da biti iženjer nije samo biti graditelj, već mnogo više.

- Dostigao je vrh u svemu čime se bavio. Bio je generalni direktor u CIP-u, po kome se taj period pamti. Bio je član vlade, ministar, poslanik. Znam da ga pozicije nisu zanimale, osim kada je znao da nešto važno treba da se uradi. Bio je i naš predsednički kandidat i počasni predsednik SPS-a. Bio je i ostao veran svojim idejama i prijateljima, pre svega Slobodanu Miloševiću i njegovoj porodici. Bio je sve što je trebalo da bude i što je svojim radom zaslužio - istaka je Dačić.

- Nema kraja u Srbiji u kojem Mrka nije ostavio svoj trag.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".