Brojni članovi porodice, prijatelji, kolege i poštovaoci okupili su se na groblju da isprate pokojnika.

Među prisutnima su bili njegova dugogodišnja partnerka Ana Bekuta, njen sin Igor i unuci Sonja i Branko.

Foto: N. P/Đ. V.

 

Na Novo groblje došla je i Mrkonjićeva sestra Nada Mrkonjić.

Među prisutnima su bili i socijalisti Žarko Obradović, Branko Ružić, Dušan Bajatović, Aleksandar Antić, i brojne druge partijske kolege.

Foto: N. P/Đ. V.

 

Na sahranu je došao i Ivica Dačić, predsenik Narodne Skupštine Republike Srbije i predsednik Socijalističke partije Srbije.

Foto: Đ.V.

 

Na sahrana Milutina Mrkonjića došla su i dva bivša predsednika Republike Srbije, Tomislav Nikolić i Boris Tadić, kao i drugi predsednik Savezne Republike Jugoslavije, Zoran Lilić.

Osim socijalista, došle su i brojne ličnosti sa srpske političke scene, kao što su Dragan Marković Palma, Rasim LJajić, Aleksandar Šešelj, Čedomir Jovanović i drugi.

Foto: Đ.V.

 

Mrkonjić je bio poznat i kao ljubitelj pesme, i prijatelj brojnih ličnosti sa estrade. Da ga isprate došli su i estradni umetnici Mira Škorić, Aco Pejović, Dragan Kojić Keba, Milica Pavlović, Jelena Karleuša, Sonja Mitrović Hani sa sinom, i drugi.

Foto: Z. Jovanović

 

Mrkonjić je sahranjen uz pesmu "Čubura", koju izvodi pevač Beki Bekić.

- Putuj u večnost, dragi ćale. U večnost će te ispratiti Beki Bekić i Sofronijević, kod majke koja je na nebu sama. Cela Srbija je danas dužna i odaje počast. Dragi Mrko, putuj, neka ti je večna slava - rekao je Ivica Dačić u govoru pre nego što je Mrkonjić sahranjen.

Milutin Mrkonjić rođen je 23. maja 1942. godine u Beogradu. Diplomirao je 1971. godine na Građevinskom fakultetu u Beogradu.

Rukovodio je obnovom Srbije ispred Vlade Srbije nakon NATO bombardovanja 1999. godine. Godine 2007. dolazi na mesto potpredsednika Narodne skupštine Republike Srbije, a nakon što je tadašnji predsednik Skupštine Tomislav Nikolić podneo ostavku, Mrkonjić preuzima predsedavanje sednicama Skupštine. Pred Mrkonjićem je druga vlada Vojislava Koštunice položila zakletvu.

Na izborima 2008. godine bio je kandidat SPS-a za predsedničke izbore, međutim bez velikog uspeha. Formiranjem koalicije DS-SPS 2008. godine, u vladi Mirka Cvetkovića je izabran za ministra infrastrukture.

Drugi ministarski mandat je dobio u vladi Ivice Dačića kada je postao ministar saobraćaja, a zamenio ga je stranački kolega nakon godinu dana.

Bio je počasni predsednik SPS-a i počasni doktor nauka Univerziteta Megatrend.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".