Ona je na ovaj dan 2000. godine izgubila život u saobraćajnoj nesreći kod Brača, kada je imala samo 40 godina.

Cela bivša Jugoslavija ju je volela, bila je seks simbol osamdesetih, a u životu je imala jedan jedini veliki strah - strah od vožnje automobilom i avionom. Kasnije su Enini prijatelji govorili da je ona predosećala svoju smrt.

 

 

Toliko se plašila vožnje da je zbog toga potražila i stručnu pomoć, a nakon nesreće u kojoj je sama učestvovala 1996, u kojoj je jedan motociklista izgubio život, a njen prijatelj zadobio teške povrede, ta njena fobija dodatno se pogoršala. Krivac za tu nesreću bila je sama Ena, koja je tada osuđena na tri godine uslovne slobode, ali veća kazna bio joj je snažan psihički šok od kojeg se nikada nije potpuno oporavila.

U tom teškom periodu najveća podrška i oslonac bio joj je preduzetnik i inženjer elektrotehnike Josip Radeljak, kojeg je upoznala krajem osamdesetih i koji je postao i ostao njena najveća ljubav.

Radeljak se zbog Ene razveo od glumice Bebe Lončar, koja mu je rodila sina Lea, i koji će kobnog dana Eninog stradanja 2000. godine biti za volanom automobila u kojem će glumica izgubiti život.

 

 

Ena i Josip zabavljali su se nekoliko godina, a kada je Ena ostala trudna, odlučili su da se venčaju. Svadba je upriličena u njihovom domu u Zagrebu, kada je glumica već bila pred porođaj. Ćerku Lanu rodila je dve nedelje nakon venčanja, a u majčinstvu uživala samo mesec i po dana.

Tog kobnog 15. avgusta Ena je sa Josipom, njegovim sinom Leom, svojom majkom Terezom i malenom ćerkicom Lanom iz vile u Supetru krenula u posetu prijatelju kompozitoru Stipici Kalogjeri. Niko nije slutio da je to bilo njeno zadnje putovanje.

U mestu Splitska, Leo Radeljak odlučio je da ocu prepusti vožnju džipa Grand Čiroki nakon što je zakačio kamen i razbio maglenku. Zaustavili su se na uzbrdici i obojica su izašla iz automobila koji je počeo nekontrolisano da klizi unazad, pa su iz automobila pokušale da izađu Ena i Tereza s Lanom. Terenac je završio u provaliji.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by dejanbegovic (@dejanbegovic)

 

Tereza (65) zadobila je višestruke povrede, a malena Lana završila je u bolnici. Josip Radeljak i njegov sin Leo nisu bili povređeni. Eni nije bilo spasa. Povrede su bile preteške i ubrzo je preminula.

Čitava bivša Jugoslavija zanemela je kada je tužna vest o odlasku jedne od najvećih glumica sa ovih prostora zauvek otišla.

Potom su usledili meseci, a zatim i godine istrage i sudske rasprave, kao i brojni novinski napisi o tome ko je kriv za nesreću i da li je u pitanju fabrička greška na automobilu. Suđenje je trajalo sve do 2007, kada je Leo Radeljak oslobođen krivice za ubistvo iz nehata, a presuda je glasila da je nesreću uzrokovao neispravan menjač na vozilu.

 

 

 

- Bila je predivna sestra, na trenutke i prebrižna poput majke. Imale smo sličan stav prema životu i umetnosti. Imala je X faktor i bila jedinstvena, istinska diva. Onako plavokosa delovala je romantično i nežno, ali posedovala je veliku unutrašnju snagu - rekla je pre nekoliko godina u intervjuu za "Večernji list" njena sestra Mia.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".