''Ruska Federacija je zabrinuta zbog toga što se u blizini njenih granica održavaju velike vojne vežbe, uključujući i one neplanirane, kao što je to nedavno bilo u Crnom moru kada su, 20 kilometara od naše granice, leteli strateški bombarderi opremljeni visoko preciznim oružjem a mogu da budu opremljeni i nuklearnim naoružanjem. Sve to predstavlja pretnju po nas'', rekao je predsednik Rusije na sednici investicionog foruma ''VTB kapitala'' pod nazivom ''Rusija zove!''.

Upitan da li je moguć ulazak ruskih snaga u Ukrajinu, ruski predsednik je podsetio da se o takvoj opasnosti govorilo i početkom godine kada je Rusija održavala vežbe.

''Ali, kao što vidimo, to se nije desilo. Stvar nije u tome da li uvoditi vojsku ili ne, ratovati ili ne. Stvar je u tome da se normalizuju odnosi u cilju pravednijeg i održivijeg razvoja i uz uzimanje u obzir bezbednosnih interesa svih učesnika međunarodnih odnosa'', zaključio je Putin.

Podsetio je na izazove sa kojima se suočavaju stanovnici Donbasa.

''Što se tiče pretnji, za ljude koji žive u za sada nepriznatim republikama – LNR i DNR – takođe postoji stalna opasnost zbog premeštanja vojnih jedinica u blizini njihovih teritorija'', objasnio je Putin.

Kijev i Zapad u poslednje vreme optužuju Moskvu za ''agresivne akcije'' na granicama Ukrajine, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da Rusija premešta vojsku na sopstvenoj teritoriji, na šta ima puno pravo, i da nikoga ne ugrožava zbog toga.

(Sputnjik)