Iako je i do Srbije stigla fama o "Čeličnoj lejdi", a brojni novinari se i danas skoro utrkuju u tome ko će više hvalospeva o njoj da napiše, Margaret Tačer ima veoma mračnu istoriju kada je u pitanju njen odnos prema Srbima.

U svojoj knjizi "Srbi u narativu Zapada", autor Slobodan Vuković podseća na činjenicu da je Tačerova odlikovao lično Franjo Tuđman. On je tako na njene grudi prikačio ustaško odlikovanje "orden kralja Zvonimira s lentom i Danicom". 

Vuković podseća na činjenicu da Tačerova odlikovanje prima iako je u Hrvatskoj na delu povampirenje fašizma. Odlikovanje je primila samo tri godina posle etničkog čišćenja Srba u zločinačkoj akciji "Oluja". To je bilo etnično čišćenje jedinog naroda na Balkanu koji nema pravo na samoopredeljenje, ali Margaret Tačer ljudska prava nisu interesovala.

Ne samo što se Tačer zalagala za ranu vojnu intervenciju tokom krvavog rata u bivšoj Jugoslaviji, već se angažovala u antisrpskoj propagandi i vodila akciju za ukidanje embarga na vojnu opremu i oružje bosanskim muslimanima radi kažnjavanja Srba, podseća autor.

Vuković podseća da je Margaret Tačer išla toliko daleko da je tvrdila da se u Bosni nad muslimanima sprovodi "masakr", a čak je stradanje muslimana poredila sa Holokaustom.

Britanski mediji za vreme sukoba na prostoru bivše Jugoslavije pišu o "bauku Velike Srbije, a u propagandi se ide toliko daleko da se u tekstu Britanskog Tajmsa od 25.08.1992. godine navodi da "Veliku Srbiju (...) žele svi srpski lideri", piše Vuković.

U odnosima Srbije i BiH, Srbija se predstgavlja kao "zemlja koja je izvršila agresiju" (Tajms, 25.08.1992.), a isti magazin izmišlja i da "Beograd ima pretenzije prema Makedoniji".

Uloga Velike Britanije je u svetskoj istoriji pisana krvlju, a nikako se ne može opisati odnos te zemlje prema Srbima. Margaret Tačer bila je na čelu tog britanskog "udruženog zločinačkog poduhvata".

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".