Odgovarajući na poslanička pitanja, Spajić je istakao da je projekat "Evropa sad" apsolutno održiv, i da u prilog tome govori činjenica da se njegovom primenom očekuje da na kraju sledeće godine ostvari budžetski deficit od 3,87 odsto, među najmanjima u Evropi.

- Uprkos velikoj reformi tokom naredne godine, držaćemo se fiskalne discipline i nećemo dozvoliti povećanje duga. Uporedo ćemo uspeti da vratimo 300 miliona evra starih dugova, pa će se i dug po BDP-u smanjiti na kraju naredne godine - kazao je ministar.

Marka Milačića je interesovalo na koji način se planira poboljšanje standarda penzionera, te je ministar u odgovoru najavio da će se penzije u toku sledeće godine povećavati tri puta.

- Blago povećanje penzija može se očekivati već na početku godine kroz fazu usklađivanja.

Zatim ulazimo u veliku reformu zajedno sa Svetskom bankom koje bi trebalo da donese povećanje za određenu kategoriju penzionera od jula 2022. Treće povećanje očekuje se početkom 2023. kroz redovno usklađivanje sa zaradama. Tako da penzionere očekuju tri blaga povećanja, ali za 13 meseci ono će biti osetno - poručio je Spajić.

Jevta Erakvića, ispred DPS-a, interesovalo je koliko će prema proceni Ministarstva finansija iznositi tekuća potrošnja zdravstvenog sistema u 2021, koliko novca nedostaje za potrebe zdravstvenog sistema u tekućoj godini, te na koji način je planirano da se obezbede nedostajuća sredstva u narednoj godini da bi zdravstveni sistem funkcionisao bez problema. Prema tvrdnjama Erakovića, trenutna potrošnja zdravstvenog sistema iznosi 333 miliona, što je već za oko 30 miliona više od onoga što je predviđeno budžetom.

Ipak, Spajić tvrdi da Vlada obezbeđuje stabilno funkcionisanje zdravstvenog sistema, "uprkos velikim problemima koji su posledica značajnih dugovanja koja su se godinama akumulirala usled lošeg rukovođenja tim resorom". On je saopštio da će Fondu za zdravstvo naredne godine biti opredeljeno skoro 304 miliona evra.

- Do kraja godine imaćemo značajne uštede koje želimo da prenesemo, a dug koji ste vi ostavili, do kraja godine će se značajno smanjiti - rekao je Spajić i istakao da bi glavna vest trebalo da bude da će zdravstvenim radnicima u neto iznosu plate biti povećane od 30 do 40 odsto.

Govoreći o akcizama na gorivo, Spajić je podsetio da su utvrđene izmene zakona kojima je predloženo da se usled značajnijeg povećanja cena na svetskom tržištu može umanjiti akciza do 15 odsto na bezolovni benzin i gasna ulja na mesec dana. Istakao je i da se danas očekuje smanjenje cena goriva.

Porez u ugostiteljstvu

Poslanik Dragan Krapović (Demokrate) pitao je Spajića zbog čega nije produžena mera primene niže stope PDV-a od sedam odsto koja je istekla 31. 8. 2021 godine, a odnosila se na pripremanje i usluživanje hrane, pića i napitaka u okviru ugostiteljski usluga.

Prema rečima ministra, porez je vraćen na onaj iznos koji je bio pre izbijanja korona-krize, te u tom resoru veruju da su uslužnu privredu maksimalno pomogli.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".