I dok su je jedni osuđivali zbog ponašanja i nazivali je bludnicom, drugi su smatrali da je Merilin Monro oličenje nežnosti i lepote.

NJen privatni život pratile su brojne kontroverze. Postoje indicije da je ubijena zbog ljubavne afere sa američkim predsednikom DŽonom Kenedijem, da se iz nehata otrovala prekomernim uzimanjem lekova ili da je sebi smišljeno oduzela život, rešivši da okonča sa neprestanim razočaranjima u karijeri i ljubavnom životu.

Foto: Profimedia

 

Borila se sa zavisnošću, depresijom, anksioznošću, a njeni brakovi sa bivšom bejzbol zvezdom DŽoem Dimađiom i sa književnikom Arturom Milerom su bili veoma zastupljeni u medijima i oba su se završila razvodom.

Merilin je vrlo teško padalo što su joj celog života dodeljivane uloge naivnih i praznoglavih plavuša, i devojaka željnih novca, zbog čega, kako je mislila, nije mogla da pokaže svoje glumačke vrednosti. Ipak, Američki filmski institut je njen potencijal prepoznao smestivši je na šesto mesto na listi deset najvećih glumica svih vremena. Merilin Monro je bila kulturna, modna i gej ikona, i jedan od najvećih seks simbola 20. veka.

Foto: Profimedia

 

Italijansko pozorište komedije u Parizu izbeglo je bankrot zahvaljujući prodaji svilene marame Merilin Monro za 300 hiljada evra

Poznato je da je Monro svoju svilenu maramu ostavila u toaletu hotela  Valdorf Astoria u NJujorku dve godine pre smrti. Nakon toga, marama je pripadala umetniku Endiju Vorholu, a potom i vlasniku galerije  Leom Castellijem, koji je maramu predao tvorcu i direktoru pozorišta La Comédie-Italienne Attilio Maggili, na čiju pozornicu postavljaju isključivo italijanske autore, klasične i savremene.

Foto: Profimedia

 

Marama je dugo vremena bila prikazana u predvorju pozorišta kao eksponat. Pandemija koronavirusa uzdrmala je finansije pozorišta. Prodajući šal na aukciji, vlasnik je mogao da plati dugovanja i izbegne bankrot jedinog pariskog pozorišta koje prikazuje predstave komedije del arte. 

Foto: Profimedia

 

Merilin je pronađena mrtava 5. avgusta 1962. godine u svojoj spavaćoj sobi u njenom domu u Kaliforniji. Autopsija fatalne plavuše godinama je bila stroga tajna.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".